Vandaag in de Tour: de laatste sprint voor de bergen

Deze rit nog geen bergen, maar wel golvende wegen en drie kleine klimmetjes. Ideaal voor een massasprint.

Foto Bas Czerwinski / ANP

Na de heuvels van de rit van woensdag is het vandaag weer aan de sprinters. In de 190,5 kilometer lange etappe van Arpajon-sur-Cère en Montauban is ideaal voor een massasprint. Deze rit geen bergen, maar wel golvende wegen en drie kleine klimmetjes.

Etappe 6: Arpajon-sur-Cère - Montauban

Met een stijgingspercentage van iets meer dan 5 procent over 3,2 kilometer mag het laatste klimmetje, de Côte de Saint-Antonin-Noble-Val, eigenlijk geen naam hebben. Vanaf de top moeten de renners nog veertig kilometer rechtdoor naar de streep. En dan wordt het spurten. Iets voor hardrijders Mark Cavendish, Peter Sagan, Marcel Kittel, André Greipel, John Degenkolb of misschien ‘onze’ Dylan Groenewegen?

Wielerjournalist Maarten Scholten denkt dat André De Gorilla Greipel wel eens als eerst over de meet zou kunnen komen.
“Mark Cavendish trainde zijn pure snelheid op de baan en was deze Tour al twee keer succesvol. André Greipel won drie ritten in de Giro, bleef daarna op de weg aan zijn inhoud werken en werd Duits kampioen. Hoe langer de Tour duurt, hoe meer uithoudingsvermogen zich ook voor sprinters zal uitbetalen Zeker in een lastige rit als deze. Veel op en af, draaien en keren, nergens op het gemak. De laatste kans ook voor de sprinters voordat het peloton vrijdag de Pyreneeën intrekt. Een zware dag, echt een dag voor Greipel.”

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Stage 6 :🚩Arpajon-sur-Cère > Montauban 🏁 - 190,5 km
A bunch sprint is expected but it’s a tricky stage #TDF2016 https://t.co/zolAckqgoW

Morgen gaan we de bergen in

De aankomstplaats Montauban is niet onbekend in de wielerwereld. In de jaren negentig kwam de Franse meerdaagse wielerwedstrijd Route du Sud er vaak aan. In 1998 finishte de Tour er ook. In de achtste etappe won Fransman Jacky Durand de rit. Het stadje was in 2013 het decor van een ongeval met voormalig toprenner Laurent Jalabert, die geschept werd tijdens een ontspannen fietsrit.

Liefhebbers van bergritten kunnen na vandaag gaan genieten; het peloton trekt vrijdag de Pyreneeën in. Onderweg moeten de renners een berg van de eerste categorie, de Col d’Aspin, op. Dit jaar wordt de steilste kant beklommen: 6,5 procent over 12 kilometer, met op het steilste stuk een stijgingspercentage van 9,5 procent. Na de afdaling finisht het peloton zeven kilometer later bij het Lac de Payolle. De rit van vrijdag is de eerste krachtmeting voor de klassementsmannen. Op de Col d’Aspin moeten de favorieten zich laten zien. Eén ding is zeker; het klassement gaat opgeschud worden.