Tweede Kamer stemt in met nieuw onderzoeksinstrument

Komende vijf jaar experiment met parlementaire ondervraging, die minder ver gaat dan een parlementaire enqûete.

SP-Kamerlid Ronald van Raak hield de afgelopen jaren de onderzoeksinstrumenten van het parlement tegen het licht.
SP-Kamerlid Ronald van Raak hield de afgelopen jaren de onderzoeksinstrumenten van het parlement tegen het licht. Foto ANP / Martijn Beekman

De Tweede Kamer gaat experimenteren met een nieuw onderzoeksinstrument: de parlementaire ondervraging. Daarmee kunnen Kamerleden voortaan mensen onder ede verhoren, zonder dat ze een grootschalige parlementaire enquête hoeven in te stellen. Om een parlementaire ondervraging te houden is steun van een meerderheid van de Kamer nodig.

Een Kamermeerderheid wil dit per direct nieuwe instrument invoeren, bleek donderdag uit het debat over dit onderwerp. Donderdagnacht zal de Tweede Kamer instemmen met een voorstel hiertoe, dat is opgesteld door een commissie onder voorzitterschap van SP’er Ronald van Raak. Daarna is het instrument direct te gebruiken. Over vijf jaar beslist de Tweede Kamer of het instrument blijft.

De invoering van de ondervraging werd onderzocht op initiatief van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Begin dit jaar zei Segers dat de discussie over de Teevendeal een geschikt onderwerp kon zijn voor de parlementaire ondervraging. “Dan kan de Kamer zelf oud-minister Ivo Opstelten, Fred Teeven en hoge ambtenaren ondervragen. Vervolgens kan iedereen zijn eigen conclusies trekken.”

In onder meer het Verenigd Koninkrijk hebben parlementariërs al een soortgelijk instrument.