Staking legt Zimbabwe plat

Het openbare leven in Zimbabwe is woensdag grotendeels stil komen te liggen na de oproep tot een algemene staking tegen de snel verslechterende economische omstandigheden in het land. Straten in de hoofdstad Harare en in andere steden lagen er verlaten bij. Onder andere arbeiders, ambtenaren, onderwijzers en doktoren hadden massaal gehoor geven aan de stakingsoproep, gedaan via sociale media (#ShutDownZimbabwe2016). Banken, markten en winkels bleven gesloten en verdeeld over het land werden demonstraties gehouden.

Door de groeiende onrust wordt het regime van de hoogbejaarde president Robert Mugabe (92) steeds meer in verlegenheid gebracht. Het overheidsbureau dat verantwoordelijk is voor de regulering van post en telecommunicatie gaf woensdag verklaring uit waarin het publiek werd gewaarschuwd tegen het „onverantwoordelijk gebruik van sociale media en telecommunica”.

De afgelopen weken waren er al straatprotesten, onder andere in Harara. Woensdag werden verschillende journalisten aangehouden, die werden gedwongen foto’s te verwijderen van botsingen tussen burgers en de politie. Net als eerder werden barricades opgeworpen in straten en gooiden betogers met stenen. Mugabe, die de laatste tijd een ziekelijke en verwarde indruk maakt, heeft zelf nog niet gereageerd. (NRC)