Rotterdammers stemmen toch niet via DigiD

Burgemeester Aboutaleb wilde het referendum in het najaar over de woonplannen van de gemeente grotendeels digitaal houden.

De website van DigiD.
De website van DigiD. ANP / Remko de Waal

De Rotterdamse gemeenteraad heeft het plan van Aboutaleb om burgers met DigiD te laten stemmen bij het aankomende referendum afgewezen. Rotterdammers stemmen in november over omstreden woningbouwplannen van de gemeente.

Een motie om af te zien van digitaal stemmen werd ingediend door GroenLinks en gesteund door de VVD, PvdA, D66, Leefbaar, CDA, Partij voor de Dieren en CU/SGP. De partijen vrezen dat de toegankelijkheid van het woonreferendum beperkt wordt door digitaal stemmen.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb stuurde eerder deze week een brief naar de Rotterdamse gemeenteraad waarin hij zijn voorstel uit de doeken deed. Wie wil, zou mogen stemmen via de overheidssite. Voor de rest van de Rotterdammers zou een beperkt aantal fysieke stembureaus worden ingericht. De burgemeester schreef dat sprake is van een “veilige omgeving”. De betrouwbaarheid van het systeem is onderzocht door een onafhankelijk extern bedrijf.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte zegt in een toelichting dat de gemeenteraad niet per se tegen digitaal stemmen is, maar dat er bij dit referendum twee grote bezwaren waren:

“Wij maken ons zorgen over de veiligheid van stemmen via DigiD. Verschillende deskundigen hebben gewaarschuwd voor de fraudegevoeligheid van het systeem. Een ander belangrijk bezwaar is de toegankelijkheid. Meer dan dertig procent van de Rotterdammers heeft geen beschikking over DigiD. Dat percentage is het hoogst bij de lagere inkomensgroepen. Dat zijn juist de mensen die veelal in huurwoningen wonen, voor wie dit referendum het meest belangrijk is.”

Aboutaleb legt zich volgens RTV Rijnmond neer bij het standpunt van de raad. Hij wil een digitale schaduwstemming organiseren om het digitaal stemmen te toetsen.

Omstreden Woonvisie

Het referendum op 30 november gaat over de woningbouwplannen van de gemeente vastgelegd in de Woonvisie 2030. Vorige maand wist het Actiecomité Woonreferendum met 12.000 handtekeningen een volksraadpleging af te dwingen over de plannen van de gemeenteraad. Veel armere Rotterdammers vinden dat ze door de plannen de stad uit worden gejaagd. Voor 2030 moeten namelijk 20.000 woningen uit het goedkope segment verdwijnen, door sloop of opwaardering. Daarvoor in de plaats moeten er 35.000 woningen uit het duurdere segment komen.