Rechtbank legt Koen B. elf jaar cel op voor wurgen ex-vriendin

Eerder veroordeelde de rechtbank Koen B. tot negen jaar cel voor doodslag.

Remko de Waal/ANP

Koen B. is in hoger beroep veroordeeld tot 11 jaar cel. De 23-jarige man wurgde zijn ex-vriendin Juliette Bouhof op 26 oktober 2014, waardoor zij om het leven kwam. Eerder veroordeelde de rechtbank B. tot negen jaar cel voor doodslag. De rechtbank nam toen in overweging dat B. nog jong was. Dat vindt het hof geen belemmering voor een hogere straf. Wel blijft het hof bij de beslissing dat het om doodslag gaat.

Zijn straf werd verhoogd omdat B. een contactverbod overtrad dat hij had gekregen nadat hij eerder die maand Bouhof en haar moeder al met de dood had bedreigd. Ook wordt hem kwalijk genomen dat B. vluchtte, geen hulp zocht en niet meteen naar de politie ging nadat hij haar had gewurgd.

De ouders van Bouhof wilden dat B. berecht zou worden voor moord in plaats van doodslag, maar hier ging het gerechtshof niet in mee. De advocaat van de 23-jarige man wilde juist dat zijn cliënt wordt veroordeeld voor “mishandeling met de dood tot gevolg”. B. zou nooit bedoeld hebben om haar te vermoorden, ook hier ging het hof niet in mee.

Zoekactie politie

Bouhof kwam zaterdag 25 oktober 2014 na een avond stappen in Eindhoven niet thuis. Haar moeder sloeg alarm en de politie startte vrijwel onmiddellijk een grote zoekactie.

Het levenloze lichaam van Bouhof werd een dag later pas tegen de avond gevonden. Bouhof had het uitgemaakt met B., die haar die nacht eerst twee keer sloeg met zijn vuist en pakte haar daarna bij de keel. De 23-jarige man heeft bekend dat hij dat deed, al zei hij niet te hebben geweten dat hij haar daarmee had gedood. Ook zei hij dat het uit zelfverdediging was. Hij was een bekende bij de politie.