Rabobank werkt alsnog mee aan derivatenregeling

Eerder besloten ABN Amro en ING ondernemers die rentederivaten kochten voor honderden miljoenen euro’s te compenseren.

ANP

Rabobank werkt toch mee aan de eerder deze week voorgestelde compensatie voor ondernemers met rentederivaten. Eerder besloten ABN Amro en ING ondernemers die rentederivaten kochten, te compenseren. Rabobank wilde eerder niet deelnemen aan die regeling. Nu treft de bank een extra voorziening van 500 miljoen euro, meldt Rabobank donderdag.

Dinsdag presenteerde een door de door minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) ingestelde onafhankelijke commissie een oplossing voor het derivatenschandaal. Gedupeerde mkb’ers krijgen een coulantere compensatieregeling. De regeling vergoedt de ondernemers die door de aankoop van ondeugdelijke derivaten onverwachts hoge rente moesten betalen tot maximaal 100.000 euro.

Vier andere Nederlandse banken, waaronder ABN Amro, schaarden zich eerder achter het plan en trekken daarvoor honderden miljoenen euro’s extra uit. Deutsche Bank gaat, net als Rabo in eerste instantie, niet akkoord met de oplossing en beraadt zich nog.

Renteswaps

Banken verkochten in het vorige decennium massaal rentederivaten of renteswaps aan ondernemers die een lening met een variabele rente hadden afsloten. Dat was bedoeld ter bescherming tegen een onverhoopte rentestijging. Maar als de rente gaat dalen, zoals na de financiële crisis van 2008 gebeurde, vraagt de bank aan zijn klant in veel gevallen juist een extra vergoeding.

Rabobank, de grootste bank van Nederland, was goed voor meer dan de helft van de verkochte derivaten en daarmee verreweg de grootste verkoper in het schandaal.

De compensatieregeling heeft betrekking op ongeveer 9000 zakelijke klanten van Rabobank, die samen circa 11.000 derivatencontracten hebben. De afwikkeling van alle zaken duurt naar verwachting nog ongeveer een jaar.