Raad kiest Jos Wienen als nieuwe burgemeester Haarlem

Er hadden zich 38 kandidaten gemeld. Ook de namen van VVD-Kamerlid Teeven en Hoes, oud-burgemeester van Maastricht, gingen rond.

Foto Alexander Schippers/ ANP

De gemeenteraad heeft op woensdagavond Jos Wienen gekozen als nieuwe burgemeester van Haarlem. De 55-jarige CDA’er is momenteel burgemeester van Katwijk en voorzitter van de adviescommissie Asiel en Integratie bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), vanuit die functie heeft hij in de afgelopen tijd veel kritiek geuit op het asiel- en vreemdelingenbeleid van het kabinet.

Wienen moet de opvolger worden van burgemeester Bernt Schneiders, die tien jaar burgemeester was van de elf na grootste stad van Nederland. Het is voor het eerst sinds 1977 dat Haarlem een burgemeester heeft die geen PvdA-lid is.

38 kandidaten voor burgemeesterschap Haarlem

De Raad ziet in Wienen een “gedreven boegbeeld” met een authentieke en enthousiaste uitstraling die de stad Haarlem op een goede wijze kan vertegenwoordigen.

“De raad acht Wienen zeer goed in staat tot het verbinden van het historisch belang van de stad met een voorspoedige toekomst van Haarlem en de Haarlemmers. Ook in relatie met de belangen van en in de regio”.

Voor de opvolging van Schneiders hadden 38 kandidaten zich gemeld. VVD-Kamerlid Fred Teeven overwoog ook om te solliciteren zo liet hij aan NRC weten, uiteindelijk zag de voormalig staatssecretaris van Justitie hiervan af. Ook de naam van de oud-burgemeester van Maastricht, Onno Hoes werd genoemd als belangrijke kandidaat.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken moet nog een voordracht doen aan het kabinet. Verwacht wordt dat Wienen op 21 september door Johan Remkes, de commissaris van de Koning van Noord-Holland, wordt geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Haarlem.