Kamp erkent fout met zijn Gmail

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) erkent dat hij fout heeft gezeten door op zijn persoonlijk e-mailaccount werkgerelateerde berichten te ontvangen. De bewindspersoon laat daarom onderzoeken of hij mails heeft gehad die de classificatie ‘staatsgeheim’ of ‘vertrouwelijk’ hebben gekregen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de VVD’er woensdag dat meerdere kabinetsleden van die optie gebruikmaken.

Twee maanden terug kwam naar buiten dat de persoonlijke Gmail-account van Kamp enkele jaren geleden is gehackt. Zijn gebruikersnaam en wachtwoord werden daarbij ontfutseld. De bewindspersoon werd naar eigen zeggen het slachtoffer van phishing.

Op het adres ontving de minister ook werkgerelateerde e-mails, hoewel de officiële richtlijnen dat ontraden. Het ministerie heeft in in de zomer 2014 aangifte van de hack gedaan, maar een rechtszaak is er nooit gekomen.

Kamp geeft in de brief aan dat „hoewel het gebruik van een privé e-mailaccount voor zakelijke e-mails niet tegen de regels is”, er desalniettemin „terughoudend en bewust gebruik” van moet worden gemaakt. De reden dat Kamp het betreffende privéaccount gebruikte is dat hij de manier waarop hij buiten zijn werkplek bij zijn zakelijke e-mailberichten kon ervaarde als “omslachtig en niet-gebruiksvriendelijk”. (NRC)