Parlementsvoorzitter Brazilië legt functie neer

Eduardo Cunha was al geschorst door het Hooggerechtshof maar hield de eer aan zichzelf.

De geschorste voorzitter van het Braziliaanse parlement kondigt donderdag zijn definitieve aftreden aan.
De geschorste voorzitter van het Braziliaanse parlement kondigt donderdag zijn definitieve aftreden aan. Foto Ueslei Marcelino/ Reuters

Eduardo Cunha is donderdag opgestapt als voorzitter van het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden. De conservatieve PMDB-politicus die de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff in gang zette, was vanwege corruptiebeschuldigingen al geschorst door het Hooggerechtshof. In tranen kondigde hij vandaag aan de eer aan zichzelf te houden, meldt persbureau Reuters. Hij behoudt voorlopig wel zijn zetel in het parlement.

Cunha wordt door de Braziliaanse justitie beschouwd als spil in het schandaal rondom staatsolieconcern Petrobras. De politicus zou onder meer geld hebben witgewassen en smeergeld hebben betaald aan functionarissen. Ook zou hij zelf vijf miljoen dollar hebben aangenomen in ruil voor het verlenen van contracten en vergunningen en zou hij het onderzoek naar hem hebben tegengewerkt. De Braziliaan heeft de beschuldigingen zelf altijd ontkent.

Cunha weigerde in eerste instantie zijn functie neer te leggen, maar kwam de laatste weken onder grote politieke druk te staan dat wel te doen. Onder meer de tijdelijke president Michel Temer, partijgenoot van Cunha, adviseerde de Braziliaan deze week om een stap terug te doen.

“Slachtoffer van de procedure tegen Rousseff”

De opgestapte voorzitter van het Huis van Afgevaardigden verklaarde in een toelichting dat hij het slachtoffer is geworden van het feit dat hij het afzettingsproces tegen Rousseff in gang heeft gezet:

“Het is algemeen bekend dat het parlement hersenloos is. (…) Alleen mijn opstappen kan een eind maken aan de voortdurende instabiliteit (in de Braziliaanse politiek, red.). Het Huis van Afgevaardigden kan niet eindeloos wachten.”

De Braziliaanse politiek verkeert al maanden in een staat van chaos. President Rousseff werd op 12 mei door de Senaat geschorst en is in afwachting van een stemming over haar definitieve exit. Ze zou hebben gesjoemeld met cijfers om de begroting van 2014 sluitend te krijgen.

Deal met bondgenoten

Een ethische commissie in het Braziliaanse Congres adviseerde vorige maand om Cunha voor acht jaar uit de politiek te verbannen. Naar verwachting wordt daarover binnen enkele weken besloten. Braziliaanse media zien Cunha’s actie van donderdag echter tekenen dat er wellicht een deal is gesloten met politieke bondgenoten. Door vrijwillig zijn functie als voorzitter neer te leggen, zouden zij later tegen het opgeven van zijn parlementszetel stemmen.