Tweede Kamer reageert positief op Amsterdams schuldenplan

In de Tweede Kamer is welwillend gereageerd op het idee van de gemeente Amsterdam om als proefproject de boeteschulden over te nemen van inwoners die in de problemen zitten. Dat bleek op woensdag in een overleg van Kamerleden met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA).

Klijnsma zei dat ze met de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart zou overleggen en dat de gemeente het volgens haar „gewoon kan gaan doen”. „Ik denk dat er niet eens een pilot voor nodig is.”

Vliegenthart kwam op dinsdag met zijn idee: hij wil dat de gemeente alle problematische overheidsschulden kan overnemen van inwoners en de betaling kan regelen. Het plan is een reactie op onderzoeken die laten zien hoe mensen soms in nóg grotere problemen raken door de rol die de overheid als schuldeiser aanneemt. Die werkt vaak bureaucratisch en verwacht te veel zelfredzaamheid van burgers. Amsterdam wil beginnen met de schulden die mensen hebben bij het Centraal Justitieel Incassobureau.

Op dinsdag had de VVD wel kritisch gereageerd en in het overleg op woensdag noemde Tweede Kamerlid Perjan Moors het Amsterdamse idee „te zot voor woorden”. Maar de partij kondigde verder geen verzet aan tegen de uitvoering ervan. Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) noemde dat „een buiklanding” van de VVD. „Zoals de partij wel vaker doet in dit soort debatten.” (NRC)