Ook tienjaarsrente op Nederlandse staatsschuld duikt nu onder nul

Het effectieve rendement op de Nederlandse tienjarige staatsobligatie is woensdag voor het eerst in de geschiedenis door de nulgrens gezakt en kortstondig negatief geweest. Donderdag stond de tienjaarsrente licht hoger, op 0,03 procent. Dat is nog steeds extreem laag. Nederlandse staatsleningen tot een looptijd van negen jaar hebben nu een negatief rendement.

De daling van rentes op staatsleningen kreeg twee weken geleden een nieuwe impuls na het Britse ‘nee’ tegen de EU. Vluchtgedrag van beleggers, die hun geld stallen in veilige staatsleningen van stevige landen, duwde toen de koersen omhoog en daarmee de effectieve rentes naar beneden.

Ook de vooruitzichten voor het beleid van centrale banken, die hun officiële rentes langer extreem laag kunnen houden, draagt eraan bij. Problemen bij banken, met name de Italiaanse banksector voegen een extra motief toe om geld veilig te stellen in, vooral, Noord-Europese staatsleningen.

De Duitse tienjaarsrente is sinds de ‘Brexit’ al negatief en bereikte woensdag een laagterecord van -0,2 procent. Zwitserland spant de kroon. Daar is nu zelfs de rente op de vijftigjarige staatslening negatief.

Na een licht herstel vorige week van de schok van de Brexit, verloren de Europese aandelenkoersen deze week drie dagen op rij, en zagen pas donderdagochtend een licht herstel. De Eurostoxx-600 index staat nu 15 procent lager sinds het begin van het jaar. Met name de banksector is daar debet aan. Europese banken verloren al 39 procent sinds begin van het jaar.