Ongeval kost leven twee militairen

Bij een oefening met een mortier is iets misgegaan. Vorig jaar stierven ook twee Nederlanders in Mali.

Twee Nederlandse VN-militairen zijn woensdag om het leven gekomen door een explosie bij een schietoefening in het noorden van Mali. Het gaat om de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld en de 29-jarige sergeant Henry Hoving van de luchtmobiele brigade in Assen.

Dat heeft plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Rob Bauer woensdag bekendgemaakt. Een 23-jarige soldaat raakte zwaargewond bij het incident. Hij wordt behandeld in een militair hospitaal in Mali.

De explosie vond plaats op een schietbaan bij Kidal, in het noordoosten van het land, 300 kilometer van het Nederlandse hoofdkwartier in Gao. Defensie onderzoekt hoe het incident heeft kunnen gebeuren.

Volgens Bauer ging er iets mis bij een training met een 60-millimetermortier. Dat is een draagbare afvuurpijp die met een granaat geladen kan worden. Op het moment dat de granaat de slagpin op de bodem raakt, wordt de mortier afgevuurd. De militaire vakbond VBM wil dat gebruik van dit type mortieren wordt stilgelegd tot de oorzaak van het ongeluk achterhaald is.

Bauer spreekt in een toelichting op het incident over „een afschuwelijk ongeval” en „een heftige schok, voor iedereen.” De nabestaanden van de twee omgekomen militairen zijn voor de bekendmaking op de hoogte gesteld van hun overlijden. „Namens onze minister en de hele krijgsmacht wil ik hun heel veel sterkte en kracht toewensen”, zei Bauer op de ingelaste persconferentie.

De woensdag overleden blauwhelmen zijn niet de eerste Nederlanders die bij deze VN-operatie omkomen. In maart 2015 stierven twee militairen bij een ongeluk met een Apache-helikopter.

Nederland neemt sinds juli 2013 deel aan de missie Minusma, in eerste instantie met 450 militairen, nu nog met zo’n 300. In totaal bestaat de VN-missie uit bijna 12.000 man. Tot begin juli van dit jaar kwamen er 86 VN-medewerkers om. Het gaat daarbij om zowel blauwhelmen als politieagenten en burgerpersoneel, voornamelijk uit andere Afrikaanse landen.

Onlangs besloot de VN-Veiligheidsraad Minusma met een jaar te verlengen tot juni 2017. De raad hoopt de aanwezige troepenmacht uit te breiden met 2.500 militairen.

Het kabinet overlegt inmiddels over verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie. Een beslissing daarover is vertraagd vanwege de race om een tijdelijke zetel in de VN-veiligheidsraad. De verwachting is dat het kabinet de missie wel voortzet, maar met minder militairen.

Nederland voert in Mali met special forces en helikopters langeafstandsverkenningen uit. Die verzamelen inlichtingen voor de hele vredesmissie. Ze hebben een mandaat om in gevechtssituaties geweld te gebruiken.

Het doel van Minusma is de ‘vrede’ in Mali te bewaren. Het land heeft te maken met naweeën van een militaire staatsgreep, oprukkende moslimextremisten en opstandige Toearegs. De nomadengroep kwam in 2013 gewapend in opstand tegen het regime in de hoofdstad Bamako. Ze veroverden geleidelijk aan delen in het noorden van het land en plegen geregeld bloedige aanslagen. Na een coup greep Frankrijk in, dat daarna de Verenigde Naties inschakelde.