Ongeval kost leven twee militairen

Bij een ongeluk tijdens een schietoefening in Mali zijn woensdag twee Nederlandse militairen omgekomen.

Twee Nederlandse VN-militairen zijn woensdag om het leven gekomen door een explosie bij een schietoefening in het noorden van Mali. Het gaat om de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld en de 29-jarige sergeant Henry Hoving van de elfde Luchtmobiele Brigade in Assen.

Dat maakte plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Rob Bauer woensdag bekend. Een 23-jarige soldaat van hetzelfde bataljon raakte zwaargewond. Hij wordt momenteel behandeld in een militair hospitaal in Mali.

De explosie vond plaats op een schietbaan iets ten zuiden van de plaats Kidal, in het noordoosten van het land en driehonderd kilometer van het Nederlandse hoofdkwartier in Gao. Defensie onderzoekt momenteel hoe het incident heeft kunnen gebeuren. Volgens Bauer ging er iets mis bij een training met een 60-millimetermortier. Dat is een draagbare afvuurpijp die met granaten geladen kan worden. Op het moment dat de granaat de slagpin op de bodem raakt, wordt de mortier afgevuurd.

Bauer spreekt in een toelichting op het incident over „een afschuwelijk ongeval”. De legerleiding kreeg om tien voor half één Nederlandse tijd een eerste melding over omgekomen militairen. „Een heftige schok. Voor iedereen.” De nabestaanden van de omgekomen militairen zijn daarna van hun overlijden op de hoogte gesteld. „Namens onze minister en de hele krijgsmacht wil ik hen heel veel sterkte en kracht toewensen”, zei Bauer op een ingelaste persconferentie.

De woensdag overleden blauwhelmen zijn niet de eerste Nederlanders die bij deze VN-operatie zijn omgekomen. In maart 2015 zijn twee militairen omgekomen bij een ongeluk met een Apache-helikopter.

Nederland zette vanaf juli 2013 450 militairen in bij de missie Minusma, die in totaal uit bijna 12.000 man bestaat. Inmiddels is het aantal Nederlandse blauwhelmen met 150 teruggebracht. Tot begin juli van dit jaar kwamen er 86 VN-medewerkers om. Het gaat daarbij om zowel blauwhelmen als politieagenten en burgerpersoneel.

Overleg over verlengen missie

Onlangs besloot de VN-Veiligheidsraad nog om Minusma met een jaar te verlengen tot juni 2017 en de aanwezige troepenmacht uit te breiden met 2.500 militairen. Het kabinet overlegt momenteel over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie, maar een beslissing daarover is uitgesteld wegens overleg over de Nederlandse zetel in de Veiligheidsraad.

De operationele kern van de Nederlandse inzet wordt gevormd door commando’s en mariniers. Ze voeren lange-afstandsverkenningen uit en verzamelen inlichtingen voor de gehele vredesmissie. Daarbij worden ook vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters ingezet. Wanneer de blauwhelmen terechtkomen in gevechtssituaties mogen ze geweld gebruiken.

Het doel van Minusma is de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toearegs te bestrijden. De nomadengroep kwam in 2013 gewapend in opstand tegen het regime in de hoofdstad Bamako. Ze veroverden geleidelijk aan delen in het noorden van het land en plegen geregeld bloedige aanslagen.