OM doet beroep op Rusland: geef radarbeeld MH17 vrij

Vliegramp Russen beloven te zoeken naar aanvullende informatie.

Een wrakstuk van het neergehaalde MH17-toestel.
Een wrakstuk van het neergehaalde MH17-toestel. Pierre Crom/ANP

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft een klemmend beroep gedaan op Rusland om alsnog extra radargegevens te verstrekken rondom de crash van vlucht MH17.

Herman Bolhaar, de hoogste baas van het OM, had woensdag in Moskou overleg met de Russische procureur-generaal, Joeri Tsjajka, in aanwezigheid van onderzoeksleider Fred Westerbeke. „We hebben aangegeven dat de tijd begint te dringen”, zo zegt Westerbeke in een gesprek met NRC.

Westerbeke staat aan het hoofd van het internationale onderzoeksteam dat het neerschieten van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne onderzoekt. In een interview in Moskou zegt de hoofdofficier uit Rotterdam dat er „druk zit” op de tijd die de Russen nog hebben om met informatie te komen.

Het OM heeft aangekondigd dat het na de zomer de eerste resultaten wil presenteren van het onderzoek naar de vliegramp, dat nu al bijna twee jaar duurt. Tijdens de presentatie wil het OM definitief laten zien met welk wapen MH17 is neergeschoten en vanaf welke locatie dat precies is gebeurd – waaruit kan worden afgeleid wie de plek onder controle had. Daarmee neemt het OM een voorschot op wie er mogelijk verantwoordelijk is voor de vliegramp. Westerbeke: „Dat zijn dingen die nauw met elkaar samenhangen, ja.”

Het OM heeft tot nu toe niet de beschikking over zogeheten ‘primaire radar-gegevens’, de beelden die worden gemaakt vanaf de grond. Volgens Oekraïne werkte het radarstation in het oosten van het land niet op de dag van de ramp. Rusland heeft laten weten dat de ruwe data niet zijn opgeslagen. Moskou heeft wel een opname verstrekt van het radarscherm van de verkeersleider in Rostov. Ook beschikt het OM over verwerkte ‘secundaire’ radargegevens, op basis van het signaal dat de Boeing-777 van Malaysian Airlines zelf uitzond.

Onrust onder de nabestaanden

Het ontbreken van een deel van de radargegevens heeft geleid tot onrust onder de nabestaanden en de nodige politieke ophef. Kamerleden eisten dat het kabinet politieke druk zou uitoefenen. Het kabinet liet echter weten niet te verwachten dat dat iets oplevert, omdat zowel Rusland als Oekraïne heeft laten weten dat de beelden niet beschikbaar zijn.

Op basis van „analyses” vermoedt het OM echter dat er mogelijk toch nog extra radar-informatie beschikbaar is, zo zegt Westerbeke. Tijdens een gesprek in Moskou heeft het OM de Russen verzocht deze gegevens alsnog te verstrekken. „De Russen gaan nu kijken of er mogelijk nog aanvullend materiaal beschikbaar is of niet.”