Nog twee politici in race voor premierschap Verenigd Koninkrijk

Theresa May en Andrea Leadsom nemen het tegen elkaar op in een verkiezing onder partijleden.

Foto's AFP

Er zijn nog twee kandidaten over om de afgetreden David Cameron op te volgen als premier van het Verenigd Koninkrijk. Na een tweede stemronde onder Conservatieve parlementsleden blijven alleen Theresa May en Andrea Leadsom over. Michael Gove, de minister van Justitie en het ‘brein achter Brexit’, valt af. Bij de eerste stemronde op woensdag viel ook al een kandidaat af, een tweede trok zich terug.

In de stemming onder de Lagerhuisleden van de Conservatieve partij kreeg May 199 stemmen en Leadsom 84. Afvaller Gove kreeg er 46. De twee overgebleven kandidaten zullen nu worden voorgedragen aan alle leden van de partij. Dat zijn er zo’n 150.000. Op 9 september moet bekend zijn wie de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk wordt.

Theresa May is de huidige minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Cameron. Leadsom is staatssecretaris van Energie.

De winnaar van de leiderschapsverkiezing zal de tweede vrouwelijke premier van het Verenigd Koningkrijk worden. De eerste was Margaret Thatcher, die namens de Conservative Party van 1979 tot 1990 het land leidde.

Een kort profiel van beide kandidaten: Welke vrouw wordt de opvolger van Cameron?