NAM moet schade bewijzen

Bewoners hoeven niet meer te bewijzen dat schade aan hun huis door gasboringen komt. Dat was de uitkomst van een debat, woensdag.

Bevingsschade in Startenhuizen.
Bevingsschade in Startenhuizen. Foto Vincent Jannink/ANP

Groningse huiseigenaren met aardbevingsschade hoeven niet langer te bewijzen dat de schade aan hun huizen veroorzaakt wordt door gaswinning. Voortaan moet de veroorzaker van de schade, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), aantonen dat de schade níet door de gaswinning komt.

Dat bleek woensdag tijdens de Kamerbehandeling van de nieuwe Mijnbouwwet. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt het plan van PvdD en PvdA om de bewijslast in het aardbevingsgebied om te draaien. Het gebied wordt niet precies omschreven, zoals minister Kamp (Economische Zaken, VVD) aanvankelijk wilde. Liever laat de Tweede Kamer het aan de rechter over om te bepalen of de schade redelijkerwijs kan zijn veroorzaakt door gasbevingen. Verwacht wordt dat hierdoor een groter gebied in aanmerking zal komen voor schadevergoeding dan in het voorstel van Kamp.

Alleen coalitiepartij VVD blijft huiverig over de omkering van de bewijslast. VVD-Kamerlid Bosman vreest „verdere juridisering van de schadeafhandeling” en voorziet dat er bij de rechter problemen ontstaan over de precieze afbakening van het gebied. „En daar zijn de gedupeerde Groningers niet bij gebaat.”

Sinds de klap bij Huizinge in augustus 2012, de zwaarste beving in Groningen tot nu toe, zijn er bij gaswinningsbedrijf NAM 68.268 schades binnengekomen. In 18,8 procent van de gevallen werd de schade niet erkend. Afgelopen jaar werden opvallend veel meldingen afgedaan als ‘niet aardbevingsgerelateerd’.