Op bezoek bij regionale Nederlandse musea

Kleine musea in Nederland hebben het moeilijk, dat blijkt uit onderzoek van NRC

Exterieur van het het vernieuwde Nationaal Glasmuseum in Leerdam. De bezoekersaantallen van het museum dalen gestaag, blijkt uit onderzoek van NRC.
Exterieur van het het vernieuwde Nationaal Glasmuseum in Leerdam. De bezoekersaantallen van het museum dalen gestaag, blijkt uit onderzoek van NRC. ANP ROBERT VOS
 • Museumonderzoek: 144 Nederlandse musea

  museumonderzoek

  Het lijkt zo goed te gaan met de Nederlandse musea, die almaar meer bezoekers trekken. Maar uit een onderzoek van deze krant blijkt dat het vooral voor de kleine musea vaak ploeteren is. Overheidssubsidies lopen terug en geld uit het bedrijfsleven is moeilijk te vinden. Lees hier: ‘Zonder passie lukt het niet

 • Bakkerijmuseum ‘De Oude Bakkerij’: Reportage over gebrek aan gemeentesubsidie

  bakkerijmuseum

  Het bakkerijmuseum ‘De Oude Bakkerije’ trekt jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers, onder wie 20.000 kinderen. Het museum is door Rekels.nl, een website voor kinderuitjes, drie keer uitgeroepen tot ‘leukste kindermuseum’. Ondanks deze successen heeft algemeen directeur Jacco Spil grote zorgen. “Om eerlijk te zijn vrees ik voor het voortbestaan van het museum.” Lees hier: ‘Gemeentelijke subsidie is wankel

 • Haarlemmermeermuseum De Cruquius: Reportage over de inzet van vrijwilligers

  cruquius

  De betaalde staf van Haarlemmermeermuseum De Cruquius telt zes mensen, inclusief directeur Elise van Melis, allemaal parttime in dienst. „Dat is niet veel voor een museum waar jaarlijks 40.000 bezoekers komen”, zegt Van Melis. „Maar onze 250 vrijwilligers tellen samen voor 50 voltijdswerknemers. Zij zijn ons menselijk kapitaal.” Lees hier: ‘Vrijwilligers zijn het menselijk kapitaal

 • Museum Klok & Peel: Reportage over een fusie

  peel

  Het Astense fusiemuseum Klok & Peel won in 2014 de Bankgiro Loterij Museumprijs, wat 100.000 euro opleverde. Er komen nu 45.000 bezoekers per jaar, de ambitie ligt op 50.000, legt directeur Harry van der Loo uit: “We hebben een missie om het verhaal van de Peel op de kaart te krijgen. Het kan tot voorbeeld strekken voor andere Brabantse regio’s. Dat schept wellicht mogelijkheden voor provinciale financiering.” Lees hier: ‘Begin van een fusiegolf

 • Glasmuseum: Reportage over voorkomen van faillissement

  glasmuseum

  Na een verbouwing en uitbreiding had het Nationaal Glasmuseum in Leerdam in 2011 een topjaar. Sindsdien dalen de bezoekersaantallen gestaag en werd een faillissement ternauwernood afgewend. „Geen ander rijksmuseum krijgt zo weinig subsidie per bezoeker als wij.” Lees hier: ‘De directeur is er anderhalve dag