Even bellen met de rioolkruiper

Lisa Vos belt met John de Jong (26) die onlangs – met camera – het riool inging voor zijn vlog Prankster

Hoe vies was het?

„Het stonk daar zo verschrikkelijk, dat ik bijna over mijn nek ging. De geur die daar hangt slaat op je luchtwegen. Ik raakte buiten adem. Om het nog maar niet te hebben over al het ongedierte. Het riool zit vol met visjes, muggen, slakken én bloedzuigers.”

Waarom laat je jezelf vrijwillig door het slijk halen?

„Vrijwillig? Vloggen is mijn werk. Mijn vorige baan als loodgieter gaf geen voldoening: te weinig uitdaging. Samen met twee collega’s begon ik Prankster. Nu plassen we over stroomdraad, testen we pepperspray en bekogelen we elkaar met cactussen, of rennen we twee minuten in onze onderbroek door de brandnetels.”

En dat is leuk?

„Vaak wel, maar niet altijd. Om populair te blijven, moeten de filmpjes telkens grootser en grappiger.”

Hoe ga je dit riool-avontuur overtreffen?

„Viezer wordt het niet, wel gekker. Wanneer we 1 miljoen Youtube-abonnees hebben, laten we ‘1 million’ op onze billen brandmerken. Dat hebben we onze fans beloofd. De drie weken daarna kan je op je andere bil zitten.”

Je lijkt wel gek!

„Als we het zeggen, doen we het ook. Anders werkt het concept niet. Ik ben bereid om alles te doen voor degene die dat willen zien.”

Hoe goed ben je verzekerd?

„Ha, niet eens aanvullend. Maar we zijn 300 video’s verder en nog steeds heeft niemand letsel opgelopen.”