Teruglezen liveblog: Griezmann wijst Fransen ten koste van Duitsers weg naar finale

Dat was het: ons liveblog stopt hier. Hartelijk dank (opnieuw) voor uw aandacht en erg graag tot ziens op nrc.nl. Hieronder leest u het liveblog van donderdagavond terug. Leestip: het wedstrijdverslag van Duitsland-Frankrijk door onze voetbalverslaggever Fabian van der Poll.

Frankrijk kent finales beter dan Portugal

Zondagavond gaat het dus gebeuren in Saint-Denis: de finale van Euro 2016 tussen het gastland en de Portugezen. De ploeg van Cristiano Ronaldo is dan officieel de thuisploeg maar heeft veel minder ervaring met finales op eindtoernooien dan Frankrijk.

Les Bleus speelden in 1984, ook al in eigen land, voor het eerst een finale: het EK werd toen gewonnen. Net als het WK '98 in eigen land en het EK dat daar op volgde. In 2006 verloor het de WK-finale van Italië en nu mag de ploeg van Didier Deschamps voor een vijfde keer op voor goud.

Portugal speelde slechts één grote finale en dat was in 2004. Toen ging voor eigen publiek de Europese titel verrassend naar Grielenland.

De cijfers

Wat een merkwaardig verlopen halve finale. Duitsland had de Fransen bijna bij de strot in die eerste helft met soms 70 procent van het balbezit en het stapelde gevaarlijke situatie op gevaarlijke situatie bij het strafschopgebied van Neuer. Maar daar moet je wel iets mee doen, en dat bleek lastig zonder spits Mario Gomez. Die ene handsbal van Schweinsteiger in de 45e minuut en het benutten van de bijbehorende penalty door Griezmann sloeg het Duitse spel flink uit het lood.

Antoine Griezmann van de wedstrijd

Topscorer van het toernooi (6) nu met twee keer zoveel doelpunten als welke andere speler ook op dit EK. Sinds Platini in '84 dus geen speler meer geweest die vaker dan vijf keer scoorde op een EK, Griezman wel. En meer over Antoine:

Twitter avatar JackPittBrooke Jack Pitt-Brooke Goals change games: Griezmann's penalty completely flipped the emotion and momentum of the two teams.
Twitter avatar tancredipalmeri Tancredi Palmeri Ok actually Griezmann could take away from Payet the honour as man of the Euro

Twitter avatar MijlpaalMin Ramon Ⓜ️in De 40 goals van Griezmann dit seizoen: - 22 in La Liga - 07 in CL - 03 in Copa del Rey - 06 op EK 2016 - 02 in oefeninterlands #EURO2016

Excuses voor het woordgrapje in de kop.

Duitsers en halve finales

Minder vaak een gelukkig huwelijk dan je zou denken...

Twitter avatar RypkeBakker Rypke Bakker Laatste eindtoernooien Duitsland: 16: Halve finale 14: WINNAAR 12: Halve finale 10: Halve finale 08: Halve finale 06: Halve finale

EINDSTAND 0-2

90+4 minuten en het is gedaan! Gastland Frankrijk speelt zondag de finale van Euro 2016 tegen Portugal. Wereldkampioen Duitsland is verslagen door twee goals van Antoine Griezmann. En daar zag het lang niet naar uit.

Blessuretijd

Nog een paar minuten en het is voorbij. Vier minuten extra speeltijd gaan nu in. Antoine Griezmann krijgt zijn publiekswissel. Yohan Cabaye komt erin.

1958

De laatste keer dat Frankrijk een elftal Duitsers wist te verschalken op een groot toernooi was, u raadt het, in 1958. De legendarische Just Fontaine prikte tegen West-Duitsland vier van zijn in totaal dertien goals op dat WK in het Duitse doel. De Duisters waren toen overigens regerend wereldkampioen.

Pogba noemenswaardig

Vooraf toch door velen gelanceerd als dé man om in de gaten te houden dit EK, maar Paul Pogba wist de schijnwerpers toch niet echt op zich gericht te krijgen. Zijn gepingel voorafgaand op de 0-2 mag er dan wel weer zijn:

Wel de bal, geen doelpunt

Nog 10 minuten te spelen en het balbezit van de Duitsers loopt weer op richting de 70 procent. Er ging een bal richting kruising, eentje richting paal en een ander voorlangs. Nu kopt Höwedes rakelings over. Hij wil er gewoon niet in. Het is niet de avond van de ploeg die door velen toch werd gezien als (by far) de beste ploeg op dit toernooi.

Wissels

79e minuut: Frankrijk heeft Giroud, nu alle blikken op Griezmann gericht zijn, snel naar de kant gehaald en André-Pierre Gignac ingebracht. Duitsland heeft schlemiel Schweinsteiger eruit gehaald en Leroy Sane het veld in gestuurd.

Koning Griezmann

Hij is sinds Michel Platini (9) in 1984 de eerste speler die op een EK meer dan 5 keer scoort. En verder:

Twitter avatar OptaJoe OptaJoe 6 - Antoine Griezmann has scored twice as many goals as any other player at #Euro2016. Boss.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker Antoine Griezmann has now scored as many goals in European championships as @ThierryHenry and one more than Zinedine Zidane.

Twitter avatar GullitR Ruud Gullit That's football. It's all about using the opportunities you get and not about how much ball possession you hav... https://t.co/G1VyuGeXuJ

Kanté voor Payet

N'Golo Kanté kwam vlak voor de tweede goal binnen de lijnen voor Dimitri Payet.

GOAL GOAL GOAL!!!

72 minuut en Antoine Griezmann doet het weer! De Duitsers schutteren achterin en dat moet je bij Griezmann in deze vorm niet doen. Pats! 0-2 en dit duel lijkt gespeeld. De Duitsers lopen leeg, te veel gegeven in die slopende partij tegen Italië? Onduitse maar vooral kostbare fouten luidden de 0-2 in.

Daar gaat Jérôme

Foto AP / Michael Sohn

Foto AP / Michael Sohn

Goudhaantje Götze komt erin

67e minuut en Löw brengt Mario Götze erin voor Emre Can. Iedereen weet dat hij twee jaar geleden als invaller de enige goal maakte in de WK-finale tegen Argentinië, dus dat laten we verder onvermeld. Beter kijken we wat Mario vandaag kan doen voor de Duisters, die zeker na het wegvallen van Boateng, even een aangeslagen en radeloze indruk maken.

Flinke klap voor Duitsers

60e minuut en Boateng moet naar de kant. Wéér een blessure voor Duitsland dat in Boateng zo'n beetje dé sterkhouder van de gehele Mannschaft had gevonden tijdens dit toernooi. Da's een flinke aderlating, om het maar eens clichématig uit te drukken. Jérôme Boateng wordt vervangen door Shkodran Mustafi.

Twitter avatar voetblah voetblah Misschien wel de beste speler, in elk geval de beste verdediger van #EURO2016, #Boateng, lijkt uitgeschakeld. Enorm verlies voor #GER #FRA
Twitter avatar markvanrijswijk Mark van Rijswijk Zoveel topspelers geblesseerd/ niet fit in aanloop naar en op dit EK (en de Copa America). Groot probleem in het moderne voetbal.

Duitsland krabbelt weer op

58e minuut en de Duitsers slagen er redelijk in de regie weer in handen te krijgen. Tot grote kansen heeft het nog niet echt geleid. Niet in de 2e helft, maar als we eerlijk zijn bleven werkelijk uitgespeelde kansen in die machtige 1e helft eveneens uit.

Zo vierde 'Parijs' de 0-1

Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO 2016 The France celebrations in Paris! #EURO2016 #GERFRA https://t.co/vUsMFgt3do

Giroud traag

Foto AP / Thibault Camus

Foto AP / Thibault Camus

Geel voor 'smerige' Draxler

50e minuut en geel voor een smerige overtreding van Draxler. Hij tackelt Sissoko van achteren: niet bepaald netjes.

Giroud verprutst weer mogelijkheid

47e minuut en Giroud heeft opnieuw te veel tijd nodig om een prima kans om te zetten in iets substantieels, zoals een doelpunt. Direct daarna wel goede combinatie van de spits met zijn maatje Griezmann. Dat gaat hem, zoals eerder dit toernooi, beter af. Het mondt uit in een corner en daarmee beginnen de Fransen net als in de 1e helft overtuigend.

2e helft begint

46e minuut nadat Rizzoli fluit voor het begin van het tweede bedrijf. Geen wissels, waar toch zeker een ingreep van Deschamps werd verwacht. Maar ja, dat was vóór die plotselinge voorsprong op slag van rust. Daarmee wordt echter niet de grote dreiging van Duitslands opkomende backs Hector en Kimmich tenietgedaan, Didier. Maar ja, who's watching?

De handsbal van Schweinsteiger

Griezmann stuurt Neuer verkeerde kant op

Foto AP / Frank Augstein

Foto AP / Frank Augstein

Schweinsteiger....

...de man die met zijn basisplaats vanavond inmiddels 38 optredens op een eindtoernooi achter z'n naam heeft staan. Niemand speelde meer duels op een groot toernooi dan hij. En nu veroorzaakte hij de pingel.

Twitter avatar TonyBarretTimes Tony Barrett If you lead with your hand defending a corner and the man you're marking has his header blocked by your hand, it's a pen. No controversy.

Ongelofelijk

Tegen de verhouding in is welhaast een understatement: Frankrijk had na de eerste tien minuten haast niets meer in te brengen tegen de machtige Duitsers. En toch, in blessuretijd van de eerste helft komen Les Bleus op voorsprong. Griezmann, die in de Champions League-finale nog miste, schiet overtuigend raak. Schweinsteiger, die zo sterk speelde, met geel bestraft voor een handsbal in het strafschopgebied.

Twitter avatar OptaJoe OptaJoe 5 - Antoine Griezmann has now scored as many goals for #FRA at the European Championship finals as Zinedine Zidane (5). Superstar.

GOAL GOAL GOAL!!!

Antoine Griezmann verschalkt Manuel Neuer vanaf 11 meter! Rizzoli fluit direct af voor de rust.

PENALTY FRANKRIJK

Rizzoli legt 'm op de stip nadat Schweinsteiger de bal op z'n eigen hand kopt.

Traagheid Giroud berooft Frankrijk van megakans

42e minuut en Olivier Giroud mocht helemaal alleen afstormen op Neuer. Maar de spits van Arsenal had zo ontzettend veel tijd nodig om bij het doel te komen dat Duitsland de uitbraak onschadelijk kon maken.

"Wij zijn niet bang voor Giroud", liet Neuer vooraf al optekenen. Maar let wel: 10 goals in zijn laatste 11 duels voor Les Bleus en hij scoorde in elk van zijn twee voorgaande wedstrijden tegen Duitsland. Ondertussen heeft ook Frankrijk z'n eerste geel te pakken: Patrice Evra op de bon.

Griezmann in het zijnet

40e minuut en niet Griezmann zelf in het zijnet, maar wel de bal die van zijn voet kwam. Eindelijk weer eens een Fransman gevaarlijk dicht bij het Duitse doel.

Eerste geel

36e minuut: Rizzoli trekt voor het eerst geel en de kaart gaat naar Emre Can. De middenvelder van Liverpool haalt Griezmann neer. Pogba schiet de vrije trap van een meter of 30 vervolgens in de handen van Neuer.

Beeld na half uur spelen

30e minuut en Frankrijk is het kwijt. Duitsland dicteert, oogt als een ploeg op een missie. Eén missie: wéér een titel winnen. Balbezit stijgt tot 70 procent, vijf schoten gelost, tegenover twee van Frankrijk. De tactiek van Deschamps, met Griezmann in de punt van de aanval (4-3-3), die tegen Ierland in de tweede helft en tegen IJsland zo goed werkte, wordt door Duitsland onschadelijk gemaakt.

Twitter avatar balbezit Boes Duidelijk verschil bij #duifra: Duitsers veroveren ballen op de helft van Frankrijk, andersom niet. https://t.co/A95ET4etCC

Kroos: scheids?!

Foto AP / Michael Sohn

Foto AP / Michael Sohn

Duitsland heerst nu

Na dat tamelijk stormachtige begin van de Fransen is het nu Duitsland dat de regie in handen heeft genomen. De Fransen komen er moeilijk uit, het is nu even hopen op een counter in plaats van een mooie aanval opbouwen. Duitsland niet onder de indruk van het gastland nu en heeft 65 procent balbezit.

Rizzoli geeft geen penalty

22e minuut: Paul Pogba tikt Toni Kroos aan binnen, of net buiten, het strafschopgebied. De Duitser kan zijn voorgenomen schot niet lossen en gaat naar de grond. Maar de Italiaanse arbiter Nicola Rizzoli wil niet van een strafschop weten.

Twitter avatar MariovanderEnde Mario van der Ende #kroos. Aangetikt net genoeg #duifra

Löw heeft Duitsland opnieuw aangepast aan tegenstander

Net als tegen Italië, toen een tactische omzetting de sleutel bleek tot succes, heeft bondscoach Löw de Duitse tactiek opnieuw aangepast aan de tegenstander.

Twitter avatar PieterZwartNL Pieter Zwart Duitsland voor het eerst dit toernooi met punt naar achteren. Emre Can moet loopwonder Blaise Matuidi uitschakelen. #Ger

Twitter avatar Zonal_Marking Michael Cox Good movement from Germany down the right, with Ozil coming inside, Can overlapping from central role and Kimmich very high

Het schot van Griezmann

Foto AP / Thibault Camus

Foto AP / Thibault Camus

Duitsland doet wat terug

14e minuut: twee grote kansen van Duitsland kort achter elkaar. Eerst schiet Müller voorlangs en een minuut later is het Can die Lloris dwingt tot een uiterste inspanning; de Franse doelman drukt de bal uit de rechter onderhoek.

Wat een heerlijke aanval

Nog even over die aanval van Frankrijk waar na 6 minuten die grote kans voor Griezmann uit voortkwam:

Stormachtig begin

10 minuten gespeeld en het is tot dusver een wedstrijd zoals je die van dit affiche mag verwachten. Lekker tempo, spel golft redelijk op en neer en al een grote kans gezien. Dat was gisteren bij Wales-Portugal wel anders.

Twitter avatar voetblah voetblah Lekker tempootje. 😉 Het ritme ligt zó veel hoger dan in de andere halve finale. #duifra #GER #FRA  #EURO2016

Twitter avatar doingthe116 Joris van de Wier Tot nu toe erg leuk. Jammer dat dit de finale niet is.

Twitter avatar Tijmenl Tijmen Lensink Hier hebben we een heel toernooi op gewacht. #Fra #Ger #Euro2016

Eerste grote kans voor Fransen!

6e minuut en wie anders dan die dekselse Griezmann krijgt de eerste grote kans van de match? Hij krijgt de bal op de rand van de zestien na een fraaie aanval voor het puddingbeen; zonde want hij bevind zich in een vrije positie om heerlijk uit te halen. Neuer brengt redding op de doellijn.

Der Kaiser weet het wel

Twitter avatar beckenbauer Franz Beckenbauer I don't dare to predict, but I believe tonights winner will become @UEFAEURO Champion. @DFB_Team & @EquipedeFrance are the strongest teams

Der Kaiser hoopt natuurlijk op de Mannschaft, en heeft daar ook recht toe. De zeven voorgaande halve finales van Duitsland op een EK eindigden vijf keer in een finaleplaats. Niet in '88 natuurlijk.

De bal rolt

2e minuut en Payet schiet in het strafschopgebied de bal tegen de arm van Can, maar de scheids ziet daar terecht niets in.

Nog even terugblik naar 1982

Het was toen op het WK in Spanje dat de Nederlandse scheidsrechter Charles Corver rood vergat te geven aan de Duitse doelman Toni Schumacher na diens aanslag op de Fransman Patrick Battiston. Sindsdien is een treffen tussen de Fransen en Duitsers altijd een tikkeltje pikant.

Op naar de volksliederen

Nog 5 minuten tot de aftrap. Das Deutschlandlied en La Marseillaise klinken in het volgepakte Stade Vélodrome.

Twitter avatar henrywinter Henry Winter Great stadium, fabulous atmosphere #GERFRA https://t.co/W11F38uWNv

Rustdagen: Frankrijk in voordeel?

Sinds het toernooi de knockout-fase inging hebben de Fransen in totaal vijftien rustdagen genoten tussen hun 1/8e, kwart- en halve finale. Duitsland kon in totaal twee dagen minder met de beentjes omhoog en speelde in de kwartfinale tegen Italië een verlenging. Gaat dat een rol spelen vanavond?

Wat statistieken

Nog een kwartier tot de aftrap en dus nog wat tijd voor enkele relevante feitjes:

Twitter avatar OptaJean OptaJean 4 - #FRA have won their 4 games v #GER when they were World Cup holder: 3-1 in 1954, 6-3 in 1958, 1-0 in 1977 & 2-0 in 2015. Believe.

Twitter avatar GracenoteLive Gracenote Live #GER have WON their last 9 matches against hosts at EURO & WC (incl 2 penalty shootouts), since loss v ENG in 1966.

Twitter avatar WhoScored WhoScored.com France: Have lost just 1 of their last 12 games played at the Vélodrome (8 wins, 3 draws) #FRA

Twitter avatar WhoScored WhoScored.com Germany: Are the only team to complete 1000+ passes in the final third of the pitch (1016) at Euro 2016; Spain second (766) #GER

Özil belangrijk

Het is vooral Mesut Özil die stilaan een van de belangrijkste Duitsesr is geworden. De laatste vier eindtoernooien was hij met acht assists hofleverancier aan Duitse doelpuntenmakers.

En bij de Duitsers?

Tsja, Payet, Giroud en Griezmann bij de Fransen... Maar wie zijn dé mannen bij Duitsland? Mario Gomez met belangrijke goals? Geblesseerd. Thomas Müller heeft een tam toernooi tot dusver, waar hij normaal gesproken zo doeltreffend is. Maar de aanvaller maakt zich allesbehalve zorgen:

"Als we zo goed als een team blijven spelen, maakt het niet uit dat ik niet scoor. Ik blijf er maar vragen over krijgen, maar ik ben er erg relaxed onder. Ik stel mezelf nooit een doel qua aantal goals maken. Je moet eerst maar eens in scoringspositie zien te komen. Tegen Noord-Ierland had ik er vier kunnen maken; als er ook maar eentje in was gevlogen hadden we dit onderwerp nooit hoeven bespreken."

De rellen zijn vergeten

Het is bijna vier weken geleden dat het EK begon met vreselijke taferelen tussen Russische hooligans en Engelse relschoppers. Toen was de Vieuz Porte toneel van veldslagen, inmiddels is Euro 2016 ook daar weer een voetbalfeest.

Twitter avatar henrywinter Henry Winter #ger fans dancing in Vieux Port Marseille https://t.co/UhRxKlBTIn

Stoichkov: Griezmann maakt iedereen bang

Topscorer van het toernooi dus en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Hristo Stoichkov, ooit grillig sterspeler onder Johan Cruijff bij Barcelona, zei tegenover het Spaanse AS dat Antoine Griezmann iedereen versteld doet staan dit EK. Hij is met vier goals en twee assists bijgedragen aan meer doelpunten dan wie dan ook op dit EK.

"Hij speelt spectaculair, maar de Gouden Bal zal wel naar Cristiano Ronaldo gaan omdat hij zo knap is."

L'Equipe stelt dat de kleine aanvaller van Atletico Madrid angst inboezemt bij de Duitsers. Lothar Matthäus, nog zo'n baas uit het verleden, stelt in de Franse sportkrant dat Griezmann de beste speler van Frankrijk is.

Griezmann en Giroud

Naast Dimitri Payet zijn Olivier Giroud en Antoine Griezmann de grote mannen bij Frankrijk op dit EK. Griezmann is topscorer van het toernooi (4) en Giroud, die in de oefenwedstrijden nog werd uitgefloten door het eigen publiek, heeft de Franse harten veroverd. In The Guardian zei de spits van Arsenal dat hij geen lange neus trekt nu hij belangrijk is voor Les Bleus (3 goals).

"Het is leuk als ze voor je zingen, maar ik zeg niet 'zie je wel'."

Nog één keer Wales

Voor we helemaal de focus verleggen naar vanavond nog heel even een verdiende terugblik op Wales, dat gisteravond werd uitgeschakeld door de Portugezen. Andy King, de man die de twijfelachtige eer had Aaron Ramsey te vervangen bij de Welsh, twitterde vanochtend:

Twitter avatar 10_kingy Andy King We gave it everything we had. Unbelievable set of players, staff and most of all supporters #togetherstrongerhttps://t.co/O105TfuTUC

En ook sterspeler Gareth Bale werd in een positieve modus wakker vanochtend:

Twitter avatar GarethBale11 Gareth Bale This is just the beginning... https://t.co/PIp9zQFNW4

De opstellingen

In tegenstelling tot Duitsland begint Frankrijk met een ongewijzigde elf aan het duel met de Duitsers.

Duitsland op drie plaatsen gewijzigd

Het kon niet anders: bondscoach Joachim Löw moest drie basisklanten vervangen. Mats Hummels is geschorst, de centrale verdediger wordt vervangen door Benedikt Höwedes die een linie terugzakt en Emre Can neemt diens plek in vanaf de bank. Ook Bastian Schweinsteiger en Julian Draxler staan in de basis; zij nemen de plek in van respectievelijk de geblesseerde Sami Khedira en Mario Gomez.

Welkom

De tweede halve finale van het EK wordt vanavond gespeeld tussen Duitsland en gastland Frankrijk. In het Stade Vélodrome zitten bijna 68.000 fans klaar voor een strijd der giganten om een plek in de finale komende zondag tegen Portugal. Wij zijn er weer bij met ons liveblog vol feitjes, weetjes, tweets en video's.