Hillary Clinton definitief niet vervolgd om e-mails

Ze zou “extreem onvoorzichtig” gehandeld hebben, maar niet met opzet.

Dominick Reuter/EPA

Hillary Clinton wordt definitief niet vervolgd voor het gebruiken van haar privémail om gevoelige informatie te versturen. Justitie in de Verenigde Staten gaat niet over tot vervolging van de voormalig minister van Buitenlandse Zaken was. Dat heeft Loretta Lynch, minister van Justitie, bekendgemaakt.

Een dag eerder adviseerde de FBI nog om Clinton niet te vervolgen. De Democratische presidentskandidaat zou volgens de FBI “extreem onvoorzichtig” gehandeld hebben door haar privémail voor werkzaken te gebruiken. “Maar”, zo stelde de FBI, “van kwade opzet was geen sprake”. De Amerikaanse justitie gaat mee in dat advies. Na een jaar van “grondig onderzoek”, aldus Lynch, wordt de zaak afgesloten, zonder juridische gevolgen voor Clinton.

Clinton gebruikte een privéserver om haar mail te versturen toen zij minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) was. Die privéserver stond in de kelder van haar huis in Chappaqua, New York. Federale regels verbieden het sturen van geheime overheidsinformatie via privémail.

Corrupt

Clintons Republikeinse rivaal Donald Trump maakte dinsdag al duidelijk dat hij er niet over zal ophouden. Wat hem betreft toonde de conclusie van de FBI aan dat “het systeem corrupt is”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump FBI director said Crooked Hillary compromised our national security. No charges. Wow! #RiggedSystem

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan, ook een Republikein, zei in een reactie dat het erop lijkt dat Clinton een voorkeursbehandeling van de FBI heeft gekregen.

FBI-directeur James Comey verschijnt deze donderdag in het Huis van Afgevaardigden om uit te leggen waarom Hillary Clinton zijns inziens niet hoeft te worden vervolgd voor het gebruik van een onbeveiligde particuliere e-mailserver tijdens haar ministerschap, terwijl ze toch “extreem onvoorzichtig handelde”. De Republikeinse commissievoorzitter Jason Chaffetz noemt de aanbeveling niet te vervolgen “verrassend en verwarrend”.