Het `Paypal van Kenia´ en andere topondernemers uit Afrika

De website Quartz wil meer aandacht besteden aan technologische ontwikkelingen in Afrika en heeft een lijst gepubliceerd met de belangrijkste innovators uit 2016.

Bilikiss Adebiyi-Abiola (links), oprichtster van het bedrijf Wecyclers dat via het ophalen van vuilnis arme huishoudens voorziet van een inkomen.
Bilikiss Adebiyi-Abiola (links), oprichtster van het bedrijf Wecyclers dat via het ophalen van vuilnis arme huishoudens voorziet van een inkomen. Foto still van NdaniTV

De Namibische entrepeneur Ally Angula heeft een bijzonder levensverhaal. Ze groeide op in een vluchtelingenkamp in Angola, kon lange tijd niet naar school maar het lukte haar uiteindelijk om een accountantsopleiding te halen en een baan te bemachtigen bij KPMG. Nadat ze tijdens een doorreis met een groep vrienden onterecht was aangehouden door corrupte politieagenten in Zimbabwe werd ze naar eigen zeggen “wakker geschud”, zo vertelt ze tijdens een TedX-lezing in Windhoek, Namibië.

Ze wilde ervoor zorgen dat afpersing en corruptie niet dé manier was om uit de armoede te komen. In 2013 stopte ze met haar baan en richtte een zelfvoorzienend tuinbouwbedrijf op wat resulteerde in het bedrijf Leap Holdings. De volgende stap was het eigen kledingbedrijf My Republik. Ondertussen is ze ook een beurs gestart voor andere Afrikanen die dromen van een eigen onderneming.

Online betaalysteem Pesapal

Angula is een van de 32 talentvolle Afrikaanse ondernemers en denkers uit de lijst van de Amerikaanse website Quartz. Iets meer dan een jaar geleden begon de economische website met Quartz Africa, vanuit de behoefte om specifiek aandacht te besteden aan technologische ontwikkelingen op het Afrikaanse continent.

Hoofdredacteur Yinka Adegoke geeft eerlijk toe dat ze een “bias” hebben in het maken van verhalen over Afrikaanse innovatie, maar door de zeer enthousiaste reacties op dit initiatief brengen ze nu zonder “aarzeling” een nieuwe lijst van interessante Afrikaanse denkers en innovators.

Zoals de Keniaan Agosta Liko, die meerdere baantjes had in de Verenigde Staten waaronder bij McDonalds. Hij is de oprichter van het onlinebetaalsysteem Pesapal, ook wel het ‘Paypal van Kenia’ genoemd. Maar de reikwijdte van zijn bedrijf reikt nog veel verder. Kenianen gebruiken het systeem voor ongeveer alle uitgaven, zoals hotelreserveringen, schoolgeld, elektriciteitsrekeningen tot het gezamenlijk sparen voor een bruiloft. Vorig jaar maakte televisiezender CNBC Afrika een reportage over Pesapal.

Andere interessante ondernemers zijn bijvoorbeeld de Nigeriaanse onderneemster Bilikiss Adebiyi-Abiola van het bedrijf Wecyclers die door het inzamelen van afval arme huishoudens van een inkomen voorziet en de Ghanees Patrick Awuah, oprichter van de Ashesi University één van de belangrijkste scholen van Afrika.

Lees hier meer over andere interessante ondernemers en denkers op de lijst: Quartz Africa Innovators 2016 list