Hennis licht Tweede Kamer vertrouwelijk in over IS-missie

Kamer akkoord met briefing achter gesloten deuren, maar wilde eigenlijk dat de minister ook naar buiten transparanter is.

Minister Hennis (rechts) en vicepremier Asscher in 2014 tijdens een bezoek aan de missie.
Minister Hennis (rechts) en vicepremier Asscher in 2014 tijdens een bezoek aan de missie. Foto ANP / Gerben van Buiten

Minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) gaat de Tweede Kamer vertrouwelijk meer vertellen over de resultaten en mislukkingen van de F-16-missie tegen Islamitische Staat (IS). Dat beloofde zij donderdagmiddag in een debat over de strijd tegen IS. De Kamer voelt zich onvoldoende geïnformeerd over wie en wat er bij de ruim 1.800 Nederlandse bombardementen geraakt zijn en wat het impact van het Nederlandse aandeel in de strijd is geweest. Vorige week kwamen zes Nederlandse gevechtsvliegtuigen terug uit Jordanië na bijna twee jaar bombarderen in Irak en enkele maanden in Syrië.

De Kamer ging akkoord met een briefing achter gesloten deuren, maar wilde eigenlijk dat de minister ook naar buiten transparanter is. Ook haar eigen partij drong daar op aan. “Onze strijd daar moet in onze samenleving gedeeld worden. Wat onze mensen daar doen moet verteld worden”, zei Kamerlid Ronald Vuijk (VVD). Ook Rik Grashoff (GroenLinks) vond deze openheid “niet ver genoeg” gaan.

Lees ook: Wat en wie hebben we nou precies geraakt, in Syrië?, een achtergrondverhaal over de missie.

Minister vreest onveiligheid bij openheid

Hennis wil echter niet publiekelijk de details van de missie prijsgeven, zei ze, vanwege “de veiligheid van onze coalitiepartners, onze militairen die nog in Irak zijn, en de veiligheid van Nederland”. Bij Defensie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bestaat de angst dat wanneer schade aan IS direct herleidbaar is tot Nederlandse bombardementen, dit de kans op aanslagen hier zal vergroten.

Hennis zei bovendien dat de Kamer niet al te hoge verwachtingen moet hebben van de duiding die de Kamer, overigens pas na de zomer, zal krijgen. “U zult niet horen hoeveel strijders er precies zijn omgekomen. Ook omdat we dat helemaal niet precies in kunnen zijn”, aldus de minister.

Twee Nederlandse bombardementen worden onderzocht door het Openbaar Ministerie, omdat daarbij mogelijk burgerslachtoffers zijn gevallen. Of en wanneer daar meer duidelijkheid over komt, wil het OM niet zeggen.

Lees ook: Wat deden ‘onze’ F-16’s tegen IS?, een reportage vanaf luchtmachtbasis Al-Azraq in Jordanië.