Gouverneur Minnesota: “politiedode beschoten om huidskleur”

Gouverneur Mark Dayton gelooft dat Philando Castile (39) niet zou zijn doodgeschoten als hij blank was geweest.

Gouverneur Mark Dayton (rechts) spreekt met Diamon Reynolds, de vriendin van de doodgeschoten Philando Castile.
Gouverneur Mark Dayton (rechts) spreekt met Diamon Reynolds, de vriendin van de doodgeschoten Philando Castile. Foto Leila Navidi / AP

Volgens Mark Dayton, de gouverneur van de Amerikaanse staat Minnesota, speelde huidskleur een belangrijke rol bij een schietpartij waarbij afgelopen woensdag een 32-jarige man om het leven kwam. De schietpartij gebeurde in de stad Falcon Heights. Philando Castile was aan de kant gezet vanwege een kapot achterlicht. Toen hij zijn portemonnee met zijn rijbewijs uit zijn zak wilde halen, werd hij beschoten door een agent. Hij overleed in het ziekenhuis.

De schietpartij leidde tot protesten in Minnesota, waarna gouverneur Dayton de federale overheid vroeg om de dood van Castile te onderzoeken. Dayton zegt nu dat de overheid dit verzoek heeft geweigerd, waardoor de staat nu zelf het onderzoek zal leiden. Tijdens een persconferentie zei Dayton dat Castile waarschijnlijk niet dood zou zijn geschoten als hij blank was geweest.

Facebookvideo

Kort na de schietpartij begon Diamond Reynold, de vriendin van Castile, een livestream op Facebook, waarin te zien was hoe een zwaargewonde Castile in een plas bloed in de auto ligt. De politieagent richt zijn pistool door het raam op hem en zijn vriendin. Vervolgens wordt Dayton gearresteerd. De Facebookpagina is verwijderd, maar de video is nog altijd te bekijken. Pas op, de beelden kunnen schokkend zijn.

Het schietincident in Minnesota volgt kort op een incident in Baton Rouge, Louisiana, waar dinsdag een 37-jarige zwarte man werd doodgeschoten door de politie. Ook van deze schietpartij verschenen beelden online. De Amerikaanse politie ligt al langer onder vuur door een veelvoud aan incidenten waarbij zwarte mannen door blanke agenten werden doodgeschoten. Het zorgde voor het ontstaan van de Black Lives Matter-beweging.