Verdwenen kraakbeen komt nooit terug

Kraakbeen vernieuwt zich niet. Niet bij gezonde mensen, niet bij sporters die hun gewrichten extreem belasten en ook niet bij patiënten met gewrichtsslijtage of -ontstekingen. Het is niet te verwachten dat onderzoek naar hergroei van kraakbeen nog iets oplevert. Met die vervelende conclusie besluiten Deense onderzoekers hun woensdag verschenen publicatie in Science Translational Medicine.

Pogingen om beschadigd kraakbeen te regenereren, bijvoorbeeld met stamcelbehandeling, hebben al jaren nauwelijks succes. Dat is in overeenstemming met ons resultaat, schrijven de Denen. Zij vinden dat onderzoekers zich meer moeten richten op behoud en verbetering van beschadigd kraakbeen.

Uit eerder, meer onzeker onderzoek naar kraakbeenteruggroei was het idee ontstaan dat gezond kraakbeen niet wordt vervangen, maar dat zwaar belast, of door ziekte getroffen kraakbeen wel regenereert.

De methode die de Denen gebruikten is onomstreden. Hij is ook gebruikt om aan te tonen dat ooglenzen en tandglazuur niet regenereren, maar vet en spieren wel. Die methode gebruikt de concentratie van het 14C-isotoop die in de jaren zestig hoog was als gevolg van kernbomproeven. Bij mensen die in die tijd opgroeiden is de 14C-concentratie nu nog net zo hoog als toen. Als het kraakbeen was vernieuwd zou die concentratie nu lager zijn.