Geen dag zonder brief van Ard

Uit de wandelgangen

De Tweede Kamer gaat met zomerreces. Wie vielen er dit jaar op – en wie niet?

Kamerleden, onder wie D66-leider Pechtold en VVD-collega Zijlstra, wensen elkaar een fijne vakantie vorig jaar na het einde van de stemmingen op de laatste dag voor het zomerreces.
Kamerleden, onder wie D66-leider Pechtold en VVD-collega Zijlstra, wensen elkaar een fijne vakantie vorig jaar na het einde van de stemmingen op de laatste dag voor het zomerreces. Foto ANP / Martijn Beekman

Deze donderdag eindigt het parlementaire jaar met een lange vergaderdag, een nachtelijke stemsessie en een feest in sociëteit Nieuwspoort. Tijd voor een terugblik, met cijfers van de griffie.

Drukste ministers

Ard van der Steur (Justitie, VVD) had een zwaar en heel druk jaar. Niemand werd zo vaak naar de Tweede Kamer geroepen als hij: 112 keer. Van der Steur stuurde ook de meeste brieven: 476. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) staat met de brieven op twee: 416. Haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA), die het vooral moeilijk had met de persoonsgebonden budgetten, moest na Van der Steur het meest naar de Tweede Kamer komen: 84 keer.

Nachtelijke debatten

Het moeizame debat over de Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (VVD), op 8 oktober, ging verreweg het langst door, tot 03.41 uur. Op de tweede plaats: het debat over de begroting van Infrastructuur en Milieu op 29 oktober, een dag na het aftreden van staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA). Dat duurde tot 01.54 uur. En op drie: het debat van afgelopen nacht, waarin Martin van Rijn zich moest verantwoorden over de problemen in de verpleeghuiszorg. Het begon om 21.30 uur en was rond 01.40 uur afgelopen.

Kampioen Kamervragen

SP’ers zijn de onbetwiste winnaars Kamervragen stellen. De meeste kwamen van Renske Leijten (82). Op plek twee staat VNL-politicus Joram van Klaveren (81), maar hij wordt gevolgd door drie SP’ers: Nine Kooiman (69), Henk van Gerven (65) en Tjitske Siderius (56).

Politiek handwerk

Het drukste Tweede Kamerlid was Carla Dik-Faber (CU), met de meeste concrete voorstellen: 112 moties en 45 amendementen. Op twee: Liesbeth van Tongeren (GL), met 121 moties en 35 amendementen. Drie leden zaten er het hele jaar en dienden geen enkele motie of amendement in. Toeval of niet: het zijn alle drie VVD’ers. Perjan Moors, Ronald Vuijk en Tamara van Ark. Die laatste heeft een excuus: ze is vicevoorzitter van de 40-koppige coalitiefractie.