Gebruik mortieren opgeschort na ongeval in Mali

Bij een ongeluk tijdens een schietoefening in Mali zijn woensdag twee Nederlandse militairen omgekomen.

Defensie

Defensie heeft het gebruik van 60 mm-mortieren voorlopig opgeschort. Het gaat om de mortiersoort waarmee afgelopen woensdag geoefend werd en waarbij twee militairen om het leven kwamen en een zwaargewond raakte.

De militaire vakbond VBM zei woensdag al dat alle oefeningen waarbij mortieren gebruikt worden, gestopt moeten worden. Defensie reageerde daar toen nog afwijzend op. Defensie heeft nu, in afwachting van het onderzoek van het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee, toch anders besloten.

“De 60 mm-mortieren worden uitsluitend gebruikt bij opleidingen en trainingen ter voorbereiding op uitzendingen en tijdens missies”, zegt Defensie in een reactie. Tot er bekend is wat er precies mis ging tijdens de oefening, is het gebruik van deze mortieren voor alle militairen verboden.

Schietoefening

Twee Nederlandse VN-militairen kwamen woensdag om het leven door een explosie bij een schietoefening in het noorden van Mali. Het gaat om de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld en de 29-jarige sergeant Henry Hoving van de elfde Luchtmobiele Brigade in Assen. Een 23-jarige soldaat van hetzelfde bataljon raakte zwaargewond. Hij wordt momenteel behandeld in een militair hospitaal in Mali.

De explosie vond plaats op een schietbaan iets ten zuiden van de plaats Kidal, in het noordoosten van het land en driehonderd kilometer van het Nederlandse hoofdkwartier in Gao.

Herdenking Tweede Kamer

In de Tweede Kamer zijn donderdagmiddag de twee Nederlandse blauwhelmen herdacht die om het leven zijn gekomen. Kamervoorzitter Khadija Arib wenste veel kracht toe aan hun familie, vrienden en collega’s in “deze donkere, moeilijke tijd”. De waardering in de Kamer geldt ook voor de zwaargewonde militair, zei Arib.