FARC-eenheid weigert wapens in te leveren

Het is voor het eerst dat een afdeling van de FARC de wapens weigert neer te leggen sinds de wapenstilstand.

Jose Miguel Gomez/Reuters

Een afdeling van de linkse rebellenbeweging FARC gaat zich niet aan het akkoord houden dat in juni werd gesloten met de Colombiaanse regering, meldt ANP. De rebellen van het Armando Rios-front, dat zo’n 200 man telt, willen hun wapens niet inleveren, een van de voorwaarden van het akkoord.

“We hebben besloten niet te demobiliseren. We zetten het gevecht om voor en door het volk de macht te grijpen voort”, verklaarde het Armando Rios-front, dat actief is in de zuidoostelijke provincie Guaviare. Deze eenheid is vooral bekend van de jarenlange gijzeling van politica Ingrid Betancourt. Zij zat vast in de jungle tussen 2002 en 2008.

Armando Rios is het niet eens met de inhoud van het gesloten akkoord. Het zou de sociale en economische problemen in het land niet oplossen - die ook de oorzaak zijn voor het ontstaan van het gewapende conflict. Volgens het front zouden die problemen eerst geadresseerd moeten worden.

De guerrillaoorlog in Colombia – waarbij 220.000 mensen omkwamen – duurt al een halve eeuw. Naar schatting zijn er nog ongeveer zevenduizend FARC-rebellen.

Laatste kans

Het is voor het eerst dat een afdeling van de FARC de wapens weigert neer te leggen sinds de wapenstilstand. In de Cubaanse hoofdstad Havana onderhandelen delegaties van de guerrillabeweging en de regering al ruim drie jaar over vrede.

President van Colombia Juan Manuel Santos reageerde fel op het nieuws. “Wie twijfels heeft, kan ze maar beter terzijde schuiven en zich bij het akkoord aansluiten. Dit is de laatste kans die ze krijgen om hun levens te veranderen. Anders eindigen ze, dat verzeker ik u, in een graf of in de gevangenis.”