Timmermans verwijt critici Juncker intellectuele luiheid

In een geëmotioneerde toespraak tot het Europees Parlement heeft Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, het woensdag opgenomen voor zijn baas Jean-Claude Juncker. De Commissievoorzitter kreeg de afgelopen tijd kritiek uit verschillende hoeken omdat hij te weinig zou hebben gedaan Groot-Brittannië binnen de EU te houden. Timmermans zei dat Juncker juist respect verdient voor het werk dat hij heeft verzet.

„Voor wie vraagt om het hoofd van Juncker: jullie poging is politiek zwak, moreel bedenkelijk en getuigt van intellectuele luiheid. Is dat alles wat jullie te bieden hebben? Vernietiging om de vernietiging in plaats van iets op te bouwen voor je burgers?”

Volgens een door The Sunday Times geciteerde anonieme ‘Duitse minister’ ziet bondskanselier Merkel Juncker als „deel van het probleem”. Ze zou „op termijn” af willen van de Luxemburger.

Voor Timmermans is zo’n aftreden niet aan de orde. „Als er iemand is in de Europese instituties die zeer goed heeft geluisterd naar de meerderheid in het parlement en die zijn beleid heeft aangepast op basis van de wensen van een meerderheid hier, dan is het Juncker.”

Timmermans riep de Europarlementariërs op om zich niet te laten intimideren door populistische partijen die claimen dat alleen zij het volk vertegenwoordigen.

„Jullie beslissen bij meerderheid, net zoals het Britse volk bij meerderheid heeft besloten om de EU te verlaten”, zei hij. „Sta niet toe dat jullie democratische mandaat belachelijk wordt gemaakt of gereduceerd.”

Behalve boegeroep uit de eurosceptische hoek in parlement, kwam er woensdag in Straatsburg ook veel applaus en bijval voor Timmermans. (ANP)