In een geëmotioneerde toespraak tot het…

In een geëmotioneerde toespraak tot het Europees Parlement heeft Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, het woensdag opgenomen voor zijn baas Jean-Claude Juncker. De Commissievoorzitter ligt onder vuur omdat hij te weinig zou hebben gedaan Groot-Brittannië binnen de EU te houden. Timmermans zei dat Juncker juist respect verdient voor zijn werk.

„Voor wie vraagt om het hoofd van Juncker: jullie poging is politiek zwak, moreel bedenkelijk en getuigt van intellectuele luiheid. Is dat alles wat jullie te bieden hebben? Vernietiging om vernietiging in plaats van iets op te bouwen voor je burgers?”

Volgens een door The Sunday Times anoniem geciteerde Duitse minister ziet bondskanselier Merkel Juncker als „deel van het probleem”. Ze zou „op termijn” af willen van de Luxemburger. Vorige week lagen Juncker en Nigel Farage, de inmiddels afgetreden leider van de UKIP, met elkaar in de clinch over de Brexit. De Luxemburger vroeg zich openlijk af wat Farage nog in het parlement kwam doen nu hij zijn doel heeft bereikt. Farage reageerde daarop door te zeggen dat Juncker teleurgesteld is over het „in verval zijnde Europese project”.

Voor Timmermans is aftreden niet aan de orde. „Als iemand in de Europese instituties goed heeft geluisterd naar meerderheid in het parlement en die zijn beleid heeft aangepast op basis van de wensen van een meerderheid hier, is het Juncker.”

Tegen eurosceptici: „Ik herhaal: onze mensen, de mensen die jullie vertegenwoordigen, zijn ongerust over de toekomst. Kijk wat er gebeurt in het VK met pond en economie. Zou u er blij mee zijn? Ik niet.”

Timmermans riep de Europarlementariërs op zich niet te laten intimideren door populistische partijen die claimen dat alleen zij het volk vertegenwoordigen. „Jullie beslissen bij meerderheid, net zoals het Britse volk bij meerderheid heeft besloten de EU te verlaten”, zei hij. „Sta niet toe dat jullie democratische mandaat belachelijk wordt gemaakt of gereduceerd.”

Behalve boegeroep uit de eurosceptische hoek was er woensdag in Straatsburg ook veel applaus en bijval voor Frans Timmermans. (ANP)