Erfgenaam Thatcher is geliefd onder hardcore eurosceptici

Andrea Leadsom Een onbeschreven blad is ze, met een achtergrond in het zakenleven. Maar heeft ze haar cv opgeblazen?

Andrea Leadsom, donderdag bij een nieuwsconferentie in Londen.
Andrea Leadsom, donderdag bij een nieuwsconferentie in Londen. Foto Reuters/Paul Hackett

Andrea Leadsom (53) was tijdens de referendumdebatten een van de meest overtuigende Brexiteers. Waar anderen struikelden over feiten, of in het nauw werden gebracht, bleef zij kalm het pro-Brexitstandpunt uitdragen: „Take Back Control”, neem de macht terug van Brussel.

Zelfs nu, met het pond sterling op het laagste niveau sinds 1985, blijft ze rustig. „De markten hadden zich vooraf eenvoudig niet gerealiseerd dat dat de uitslag kon zijn.” Bovendien is het goed voor de export, en het maakt het aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders te investeren. „Verban het pessimisme!”

Lees hier een portret van de kanshebbers voor het leiderschap van de Conservatieven: Welke Conservatief valt er vanavond af?

Erfgenaam van Thatcher

Het doet velen twijfelen aan haar geschiktheid premier te worden. Maar onder hardcore eurosceptici is Leadsom geliefd. Ze heeft de steun van Bill Cash en John Redwood, doornen in het oog van oud-premier John Major toen die onderhandelde over het Verdrag van Maastricht in 1992.

Lord Tebbit, minister onder Margaret Thatcher, noemt Leadsom de „politieke erfgenaam” van de Iron Lady. „Als je naar haar achtergrond kijkt, haar overtuigingen en haar stemgedrag, dan is ze een Thatcherite”, zei hij tegen The Daily Telegraph. „En ze heeft een achtergrond in het zakenleven, wat hard nodig is in het Lagerhuis.”

Leadsom is zo’n onbeschreven blad – pas in 2010 kwam ze in het Lagerhuis – dat tot nu toe niemand haar cv goed bestudeerde. Aan haar claim dat ze „23 jaar lang in fondsenmanagement en bij investeringsbanken werkte” werd niet getwijfeld. Sterker: ze kwam al snel in de Lagerhuiscommissie voor Financiën terecht, waar ze bankiers ondervroeg over hun rol bij de manipulatie van het Libor-rentetarief, en werd in 2014 staatssecretaris van Economie. Boris Johnson steunt haar in haar poging partijleider te worden, omdat „ze beter begrip heeft van economie dan wie dan ook in het Lagerhuis.”

Andrea wie?

Volgens Britse media heeft ze haar cv echter „opgeblazen”. Persbureau Reuters sprak met vijf oud-collega’s bij Invesco Perpetual, die allemaal zeiden dat ze geen prominente rol speelde bij het managen van het fonds. Haar vaak vertelde anekdote over hoe ze in haar tijd bij Barclays samenwerkte met Eddie George, wijlen gouverneur van de Bank of England, in het weekeinde na het instorten van de Barings Bank, wordt in de Financial Times in twijfel getrokken. „Andrea wie?”, vraagt een Barclays bankier.

Eerder wilde ze de EU hervormen, nu wilde ze er uit

En hoe stevig zijn haar Brexit-geloofsbrieven? Drie jaar geleden zei ze nog tegen NRC dat EU-lidmaatschap „eigenlijk een aanwinst voor de Britten” was. Toen had ze als oprichter van Fresh Start, een groep van 120 gelijkgestemde Lagerhuisleden die „een betere overeenkomst” wilde tussen het VK en de EU, een ‘manifest voor verandering’ geschreven. Een Brexit zou „een enorme economische schok betekenen”.

Niet dat haar kritiek op de EU toen mild was. „Het lidmaatschap houdt ons tegen te bereiken wat we willen bereiken. De EU heeft nu meer weg van de laatste dagen van het Romeinse Rijk: te dik, te lui, te behaaglijk.” Maar ze deed voorstellen tot hervorming.

Een moeder van drie

Nu zegt ze dat ze van mening is veranderd. „De premier kwam terug met een hervorming, met een soort verleende gunst. Het was me duidelijk dat de EU gewoon niet te hervormen is.” Mocht ze premier worden, dan wil ze zo snel mogelijk de officiële scheidingsprocedure (Artikel 50) beginnen. Als enige kandidaat weigerde ze uit te sluiten dat Nigel Farage van UKIP daarbij een rol kan spelen.

Tijdens de debatten werd er wat lacherig gedaan over haar voortdurende „ik ben een moeder [van drie kinderen]”. Maar onder traditionele Tories buiten de grote steden maakt dat haar populair. Net als het feit dat ze zich onthield van stemming over het homohuwelijk. En ze is – als staatssecretaris van Energie – tegen subsidies voor windmolens.