EK-brons voor Nederlandse verspringer Gaisah

De atleet kwam tot een afstand van 7,93 meter en dat was goed voor een derde plaats.

Ignisious Gaisah tijdens het EK atletiek.
Ignisious Gaisah tijdens het EK atletiek. Foto Olaf Kraak/ANP

De Nederlandse atleet Ignisious Gaisah heeft bij de EK atletiek een bronzen medaille gepakt op het onderdeel verspringen. Het is de eerste plak voor de Nederlandse ploeg in het toernooi. De atleet, van geboorte Ghanees, bereikte een afstand van 7,93 meter.

Gaisah noteerde dezelfde afstand als de Tsjech Radek Juska, maar door een betere tweede sprong, behaalde de Nederlander een derde plek. De atleet heeft zich overigens nog niet geplaatst voor de Spelen, daarvoor moet hij een afstand van 8,15 meter springen. Op de WK atletiek werd Gaisah in 2013 al eens tweede op het onderdeel. Dat was het eerste grote toernooi waarop hij namens Nederland uitkwam.

De Europese titel bij het verspringen was zoals verwacht voor de Brit Greg Rutherford. De regerend wereld- en Olympisch Kampioen heerst al vier jaar op het onderdeel en kwam donderdag tot een afstand van 8,25 meter. Tweede werd Zweed Michel Torneus met 8,21 meter.

Sintnicolaas moet opgeven

Eelco Sintnicolaas is er donderdag niet in geslaagd op de EK atletiek in Amsterdam een medaille te behalen op de tienkamp. De meerkamper uit Vaassen gebruikte het toernooi vooral als training en moest op het laatste onderdeel - de 1.500 meter - geblesseerd afhaken. De andere Nederlandse deelnemer aan de tienkamp, Pieter Braun, eindigde als zevende met 7.945 punten. De Europese titel op de meerkamp was voor de Belg Thomas van der Plaetsen.

Twitter avatar Amsterdam2016 Amsterdam 2016 #Tienkamp: Braun (NED) zevende met 7945punten, Sintnicolaas (NED) gebruikt 1500m als training en moedigt zijn mede-atleten aan. #ECH2016

Samuel: geen medaille, wel Olympische limiet

In de finale van de 200 meter voor vrouwen heeft Julia Samuel weliswaar naast een podiumplaats gegrepen maar plaatste de atlete zich wel voor Rio. Ze behaalde met een tijd van 22,83 seconden de vierde plaats, maar doordat ze sneller was dan de Olympische limiet van 22,90 seconden, mag ze begin augustus wel naar Brazilië afreizen.