Eerste veroordelingen voor seksueel vergrijp Keulen

De mannen kregen een voorwaardelijke straf. Het zijn de eerste veroordelingen voor een seksueel vergrijp tijdens de viering van de jaarwisseling.

Foto Maja Hitij / AFP

Een Irakees (21) en een Algerijn (26) zijn donderdag door de rechtbank in Keulen veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat meldt persbureau Reuters. Zij zijn schuldig bevonden aan het plegen van seksuele delicten tijdens het vieren van de jaarwisseling in het centrum van Keulen. Het zijn de eerste veroordelingen voor een seksuele vergrijpen in de stad tijdens oud en nieuw.

De Irakees had een vrouw vastgepakt, in het gezicht gelikt en gezoend. Op het moment van het voorval werd de vrouw door meerdere mannen omringd. De Algerijn is schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij aanranding.

De politie ontving honderden aangiftes van vrouwen die tijdens Oudjaar op het plein voor het centraal station waren lastiggevallen, beroofd en aangevallen door mannen. Eerder zei de burgemeester van Keulen, Henriette Reker, tegen NRC dat veel mannen die de vrouwen lastigvielen, waarschijnlijk vrijuit gaan. Dat komt omdat de videobeelden van slechte kwaliteit zijn en veel delicten niet bewezen kunnen worden. De politie moet daarom afgaan op ooggetuigenverslagen en verklaringen van slachtoffers.

“En ook als ze wél bewezen kunnen worden, zullen velen vrijuit gaan omdat alleen zware vormen van aanranding onder het Duitse strafrecht vallen.”

Eerder al verdachten van beroving veroordeeld

Eind maart klaagde het Duitse Openbaar Ministerie (OM) een eerste verdachte formeel aan in verband met de aanrandingen tijdens Oudjaarsnacht. Die verdachte zou deel uitgemaakt hebben van een groep van tien mannen die een vrouw in het station in Keulen omsingelde, betastte en vervolgens haar mobiele telefoon buitmaakte.

De rechtbank zag geen bewijs voor aanranding, omdat het slachtoffer de man niet herkende tijdens de zitting. Wel is hij veroordeeld voor heling, omdat hij de telefoon van de vrouw stal.

De eerste verdachten van beroving werden eind februari al berecht en veroordeeld.