Ruzie over antisemitische partijgenoot leidt tot scheuring AfD in deelstaat Baden-Würtemberg

Een hooglopende ruzie over antisemitisme binnen de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft zich uitgebreid tot het landelijk bestuur van de partij. In het parlement van de deelstaat Baden-Württemberg heeft voorzitter Jörg Meuthen van de AfD-fractie zich met meer dan de helft van de fractieleden afgescheiden en een nieuwe fractie opgericht onder de naam Alternative für Baden-Württemberg (AfB).

Omdat Meuthen ook co-voorzitter is van de landelijke AfD, heeft de kwestie extra politieke lading gekregen. Op de achtergrond speelt een al maanden slepend conflict tussen Meuthen en zijn medevoorzitter Frauke Petry, die in het landelijk partijbestuur nogal geïsoleerd staat.

Wat de fractie in Baden-Württemberg uiteen deed vallen, was de vraag of één van de leden uit de fractie gezet moest worden vanwege antisemitisme. De omstreden Wolfgang Gedeon, arts en voormalig communist, heeft een boek geschreven (Der grüne Kommunismus und die Diktatur der Minderheiten) waarin hij Holocaust-ontkenners „dissidenten” noemt en schrijft dat „Talmoedische joden vijanden van het avondland” zijn. Ook haalt hij het beruchte antisemitische boek De Protocollen van de Wijzen van Zion (over het vermeende joodse streven naar wereldheerschappij) aan als serieuze bron.

Om duidelijk te maken dat er binnen de AfD geen plaats is voor antisemitisme, wilde Meuthen Gedeon uit de fractie zetten. Maar het lukte hem niet daarvoor steun te krijgen van de vereiste tweederde van de fractie, waarop hij met zijn medestanders zijn eigen fractie begon.

Dat Gedeon woensdag onder druk van de uit Berlijn overgekomen Petry alsnog vrijwillig opstapte, kon de afscheiding niet meer ongedaan maken, aldus Meuthen, die Petry verwijt zich met de kwestie te bemoeien zonder enig overleg.