Duitse wetswijziging maakt bestraffen van verkrachting makkelijker

Elke vorm van seksueel contact tegen de wil van het slachtoffer in, wordt nu aangemerkt als verkrachting.

Protest tegen seksueel geweld in Berlijn, 27 juni 2016.
Protest tegen seksueel geweld in Berlijn, 27 juni 2016. Foto Jörg Carstensen/ AFP Photo / dpa / Germany OUT

De Bondsdag heeft donderdag unaniem een wetswijziging aangenomen die het bestraffen van verkrachting makkelijker maakt. Voorstanders van de wetswijzigingen gebruikten de slogan “nee betekent nee” om ervoor te pleiten dat verbale weerstand tegen seksuele handelingen voldoende moet zijn om de handelingen als verkrachting te kunnen bestempelen.

Onder de huidige wetgeving moet er voor vervolging van verkrachting duidelijk sprake zijn van dwang of dreiging met geweld, of van een volkomen hulpeloos slachtoffer. Met de wetswijziging wordt elke vorm van seksueel contact zonder wederzijds acceptatie strafbaar. Daardoor hoeft het slachtoffer niet meer te bewijzen dat hij of zij zich fysiek verdedigd heeft, maar is het voldoende aan te tonen dat de verdachte de wil van het slachtoffer genegeerd heeft. Nee zal dus echt nee betekenen.

Keulen

Een actiegroep begon de “nee betekent nee” campagne na de aanrandingen in Keulen tijdens Oud en Nieuw. Honderden vrouwen deden aangifte van betasting en aanranding, maar uiteindelijk werden weinig verdachten aangehouden of bestraft.

Daarnaast ontving de zaak-Lisa-Gina Lohfink veel aandacht. Het Duitse model deed aangifte van aanranding, en deelde een video waarin de misdaad te zien was. Ze riep meerdere malen dat de verdachten moesten stoppen. De verdachten werden echter vrijgesproken, terwijl Lohfink een boete moest betalen wegens het afleggen van een valse verklaring. Ze is in hoger beroep gegaan.