Aantal bezoekers Amsterdam in 5 jaar gegroeid tot 17 miljoen

Er vond bijna een verdubbeling plaats in het aantal dagen dat zij in de hoofdstad verbleven, blijkt uit onderzoek van Amsterdam Marketing.

Toeristen met rolkoffers op het Leidseplein in Amsterdam.
Toeristen met rolkoffers op het Leidseplein in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel

Het aantal bezoekers aan Amsterdam is de afgelopen vijf jaar toegenomen tot 17 miljoen. Dat is een stijging van 3,5 procent. Ook vond er bijna een verdubbeling plaats in het aantal dagen dat zij in de hoofdstad verbleven (plus 94 procent), zo blijkt uit het Bezoekersonderzoek van Amsterdam Marketing. Voor het onderzoek werden 12.000 toeristen en binnenlandse bezoekers aan de stad ondervraagd.

Doordat het aantal zogenoemde bezoekdagen steeg, nam ook het bedrag dat de bezoekers uitgaven toe: van ruim 17 miljard euro in 2011 naar 18,8 miljard euro in 2016. Dat leverde Amsterdam qua werkgelegenheid ook het één en ander op. Volgens het citymarketingbureau, dat stadspromotie als haar kerntaak heeft, creëerde een toename in het aantal dagen dat mensen in de stad bleven een stijging in de werkgelegenheid van 85 procent. Dat wil zeggen: het aantal banen dat direct of indirect gegenereerd werd door de bezoeken aan de stad liep op tot 153.000, een stijging van 85 procent.

Bijna de helft van de bezoekers aan Amsterdam is afkomstig uit Nederland. Als de reden voor de stadsvisite noemen ze onder meer het de culturele trekpleisters. Meer dan een derde van de bezoekers bezoekt de stad voor musea en attracties.