Dodental aanslagen Bagdad opgelopen tot 281

Van 150 gezinnen zijn DNA-monsters verzameld om de lichamen, die niet meer te herkennen zijn, te kunnen identificeren.

Van 150 gezinnen zijn DNA-monsters verzameld om de lichamen, die niet meer te herkennen zijn, te kunnen identificeren.
Van 150 gezinnen zijn DNA-monsters verzameld om de lichamen, die niet meer te herkennen zijn, te kunnen identificeren. Foto Hadi Mizban / AP

Het dodental van de bomaanslagen in Bagdad is gestegen tot 281, aldus de minister van Volksgezondheid Adeela Hammoud, meldt Al Jazeera. Van 150 gezinnen zijn DNA-monsters verzameld om de lichamen, die niet meer te herkennen zijn, te kunnen identificeren.

Het is de dodelijkste aanslag sinds 2003. Het dodental lag eerder nog tussen de 140 en 210, woensdag werd het dodental naar boven bijgesteld tot 250. Meer dan driehonderd mensen raakten gewond, velen van hen overleden later in het ziekenhuis.

Twee aanslagen

Zondagochtend waren twee aanslagen in Bagdad, waaruit bij een veruit de meeste slachtoffers vielen. Dat was de aanslag waarbij in de wijk Karrada een terrorist een bom tot ontploffing liet brengen in een populaire winkelstraat vlak bij een restaurant. De bom was verstopt in een vrachtwagen.

Op het moment van de ontploffing waren veel mensen buiten om na het breken van het vasten buitenshuis te gaan eten of inkopen te doen. In de wijk wonen veel shi’ieten. Deze aanslag is opgeëist door IS. Bij de andere aanslag vielen vijf doden. In de wijk al-Shaab in het noorden van Bagdad ging een autobom af. Er is nog onbekend wie achter deze aanslag zit.

De bomaanslag vond plaats een week nadat IS uit de Iraakse stad Falluja verdreven werd. De terreurorganisatie verliest steeds meer terrein, naast Falluja ook de belangrijke stad Ramadi, en kiest daardoor steeds vaker voor aanslagen zoals deze. Zo laat de Iraakse politicus Mowaffak Baqer al-Rubaie weten aan Al-Jazeera. Volgens Al-Rubaie is de terreurorganisatie erg wanhopig over het verlies van moraal van haar strijders:

“Ik denk dat dit soort aanslagen ervoor zorgen dat alleen maar meer militanten vertrekken bij IS.”

Zondag bracht de Iraakse premier Haider al-Abadi een bezoek aan de wijk waar hij werd uitgejouwd door een boze menigte. De bevolking houdt ook hem verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen in het land. In de nasleep van de aanslagen bood de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed al-Ghabban, zijn ontslag aan.