Danone neemt WhiteWave over voor 10 miljard

Het is de grootse overname van het Franse bedrijf sinds het Numico in 2007 overnam.

Yoghurt van Danone in een Franse supermarkt.
Yoghurt van Danone in een Franse supermarkt. Foto Eric Gaillard/Reuters

De Franse voedselfabrikant Danone gaat het Amerikaanse biologische voedingsmiddelenbedrijf WhiteWave Foods voor zo’n 10 miljard dollar (ongeveer 9 miljard euro) overnemen. Dat maakte Danone donderdag bekend. Whitewave is bekend van merken als Alpro en Silk. Dat is de grootste overname voor Danone sinds 2007, toen de grootste producent van yoghurt ter wereld het Nederlandse Numico overnam.

Danone betaalt 56,25 dollar per aandeel van Whitewave, wat 19 procent meer is dan de slotkoers van het snel groeiende Amerikaansebedrijf op woensdag. Danone zal ook de schulden van het snel groeiende Whitewave overnemen. Daarmee zullen de totale transactiekosten neerkomen op zo’n 12,5 miljard dollar (zo’n 11 miljard euro).

Danone hoopt de transactie voor het einde van dit jaar rond te hebben. De aandeelhouders van WhiteWave stemmen waarschijnlijk in het derde kwartaal over de overname.

Met deze overname neemt Danone nu een extra stap in de steeds populairder wordende biologische voedingsmarkt. Danone anticipeert op een winstverhoging van zo’n zo’n 300 miljoen dollar jaar als gevolg van deze overname. Whitewave Foods zag een jaarlijkse groei van 19 procent sinds de beursgang in 2012.