Churandy Martina wint goud op 100 meter

In een spannende finale bij de EK atletiek liep Martina met 10,07 seconden dezelfde tijd als de Turk Harvey.

Churandy Martina na zijn winst op de 100 meter.
Churandy Martina na zijn winst op de 100 meter. Foto Geert Vanden Wijngaert/AP

Churandy Martina is donderdag in Amsterdam Europees Kampioen geworden op de 100 meter. De sprinter uit Curaçao liep in een spannende finale met een tijd van 10,07 seconden even snel als de Turk Jak Ali Harvey, maar werd in de eindranking voor zijn concurrent geplaatst. De eerste plaats voor Martina is enigszins een verrassing: de atleet had zich eerder nog als langzaamste geplaatst voor de finale.

De Nederlandse sprinter kende een mindere start dan zijn rechtstreekse concurrenten en moest in de tweede helft van de race flink in de achtervolging. Een forse eindspurt zorgde ervoor dat Martina naast Harvey en de Franse favoriet Jimmy Vicaut kwam en hen op het laatst met minieme voorsprong passeerde.

Een uitgelaten sprinter verklaarde na afloop tegenover de NOS dat hij vooraf voor zichzelf zeker was van een medaille

“Als ik aan de start sta, sta ik er voor goud. Ik had een goede start en daarna heb ik gewoon mijn wedstrijd gelopen. Op de finish wist ik wel dat ik op een medailleplaats liep, maar niet precies op welke plek. Ik had Nederland en Curaçao achter me, ik heb het goud voor iedereen gehaald. Ik heb mijn best gedaan, echt top!”

Bockarie plaatst zich voor Spelen

De andere Nederlander in de finale van de 100 meter, Solomon Bockarie, eindigde als zevende in een tijd van 10,25 seconden. De sprinter was daarmee fors langzamer dan de 10,13 seconden waarmee hij zich een ronde eerder had geplaatst voor de eindstrijd en zich verzekerde van een ticket voor Rio. Eerder al plaatste hij zich op de 200 meter voor de Olympische Spelen.

Eerder donderdag zorgde Ignisious Gaisah voor de eerste Nederlandse medaille bij de EK atletiek. De geboren Ghanees veroverde het brons bij het verspringen met een afstand van 7,93 meter.