Celstraf in zaak rond lekken documenten uit Vaticaan

De veroordeelde Spaanse priester had eerder dit jaar al bekend dat hij documenten had gelekt, net als wachtwoorden en e-mailaccounts.

Francesca Chaouqui (L), bij de rechtbank met haar zoontje.
Francesca Chaouqui (L), bij de rechtbank met haar zoontje. AFP / Alberto Pizzoli

De Spaanse priester Angel Lucio Vallejo Balda is veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden in de zaak rond het lekken van vertrouwelijke kerkdocumenten uit het Vaticaan. De pr-medewerkster Francesca Chaouqui kreeg een voorwaardelijke straf van tien maanden. Twee Italiaanse journalisten zijn vrijgesproken. De openbaar aanklager had celstraffen geëist tot bijna vier jaar.

De priester had eerder deze week een celstraf van drie jaar en een maand tegen zich horen eisen. Zijn assistent moest volgens de aanklager een jaar en negen maanden achter de tralies, maar ze werd vrijgesproken door de rechtbank. De langste straf werd geëist tegen de 35-jarige Chaouqui. Volgens de aanklager hadden de drie zich schuldig gemaakt aan het vormen van een criminele organisatie, door gevoelige informatie te publiceren. Chaouqui was onderdeel van een commissie die de financiën van het Vaticaan zou moeten hervormen, toen ze de kerkdocumenten lekte.

Journalist Gianluigi Nuzzi had één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich horen eisen. Voor zijn collega Emiliano Fittipaldi had de aanklager om vrijspraak gevraagd, vanwege gebrek aan bewijs. Zijn “deelname aan een samenzwering” kon niet worden bewezen. De twee publiceerden vorig jaar een boek over corruptie in het Vaticaan, met informatie uit de gelekte documenten.

De priester had eerder dit jaar al bekend dat hij documenten had gelekt, net als wachtwoorden en e-mailaccounts van het Vaticaan. Hij claimde dat hij was gechanteerd.

Strafbaar gesteld

In 2013 stelde het Vaticaan het lekken van vertrouwelijke informatie strafbaar, nadat journalisten met publicaties kwamen over corruptie binnen de katholieke kerk. De zaak kwam bekend te staan als ‘Vatileaks’. De butler van de toenmalige paus had tientallen documenten gelekt, waaronder persoonlijke post.

NRC-redacteur Marc Leijendekker schreef eerder over de publicaties van de journalist Nuzzi:

“In Italië werd zijn boek vooral gelezen als een opeenstapeling van schandalen. Voor heiligverklaringen worden enorme bedragen gevraagd. Kardinalen wonen voor een prikje in luxueuze appartementen. Veel bestuurlijke afdelingen binnen het Vaticaan hebben zwarte kassen. Hoe het geld wordt besteed van de Sint-Pieterspenning, de giften aan Rome vanuit bisdommen uit heel de wereld, is volslagen onduidelijk. En – zoals elke inwoner van Rome weet – in de aparte winkels van het Vaticaan wordt gesjoemeld met benzinebonnen, medicijnen en sigaretten.”