Cavendish pakt derde etappezege in deze Tour

De Brit versloeg Marcel Kittel en de verrassende Daniel McLay in een massasprint.

Cavendish na zijn ritoverwinning donderdag.
Cavendish na zijn ritoverwinning donderdag. Foto Bas Czerwinski/ANP

De Brit Mark Cavendish is donderdag winnaar geworden van de zesde Tour-etappe. De rit van 190,5 kilometer tussen Arpajon-sur-Cère en Montauban eindigde zoals verwacht in een massasprint. De renner van Dimension-Data boekte daarin zijn derde etappezege in deze Ronde Frankrijk. Hij versloeg Marcel Kittel en de verrassende Brit Daniel McLay. De gele trui bleef om de schouders van de Belg Greg van Avermaet.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Top 10 de l’étape 6 / Top 10 of the stage 6!
#TDF2016 https://t.co/QRubE2REcE

In de vlucht van de dag zaten vandaag twee renners: Jan Barta (Bora-Argon 18) en Yukiya Arashiro (Lampre-Merida). Zoals verwacht werden zij echter voor de meet teruggepakt. Donderdag gebeurde dat op 22 kilometer van de finish. Het peloton mocht zich vervolgens op gaan maken voor de massasprint.

Cavendish moest van ver komen en passeerde in de laatste tientallen meters zijn concurrent Kittel. De Nederlander Dylan Groenewegen kwam er donderdag niet aan te pas. De renner eindigde als zevende nadat zijn ploeg veel te vroeg op kop kwam. De coureur raakte vervolgens ingesloten in het peloton.

Cavendish boekte donderdag zijn 29e ritzege in de Tour en passeerde daarmee de Franse legende Bernard Hinault op de ranglijst van meeste ritoverwinningen in de ronde. Die behaalde in zijn loopbaan 28 etappezeges. Cavendish moet nu alleen nog Kannibaal Eddy Merckx voor zich dulden. Die kwam in de jaren zeventig tot 34 ritzeges.

Gele trui

In het algemeen klassement veranderde weinig. Drager van de gele trui Van Avermaet kreeg het tricot ook na de etappe van donderdag om de schouders gehangen. Hij verdedigt nog altijd een ruime voorsprong van 5 minuten en 11 seconden op nummer twee Julian Alaphilippe en 5 minuten en 13 seconden op Alejandro Valverde. Wilco Kelderman is de beste Nederlander op de elfde plaats.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Pas de changement dans le classement général / No change in the general rankings.
#TDF2016 https://t.co/VGGuAbWpLV

Als beloning voor zijn ritwinst vandaag mocht Cavendish na afloop eveneens de groene trui aantrekken. Hij neemt het tricot over van Peter Sagan. De bolletjestrui bleef in handen van Belg Thomas de Gendt.Vrijdag klimmen op de Aspin

De renners mogen vrijdag voor het eerst deze ronde het hooggebergte in, want morgen staat de eerste rit door de Pyreneeën op het programma. De rit van L’Isle-Jourdain naar Lac de Payolle kent een redelijk vlakke aanloop, maar op 19 kilometer van meet doemt de Col d’Aspin op: een twaalf kilometer lange klim van eerste categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 procent.

Het steilste stuk volgt na zeven kilometer en kent een stijgingspercentage van 9,5 procent. Na het bereiken van de top van de Col d’Aspin moeten de renners nog zeven kilometer afdalen. Ze eindigen na een klimmetje (4,2 procent) in de laatste kilometer in het watersportwalhalla Lac de Payolle.

De vraag is of Van Avermaet daar nog in de gele trui zal staan. De Belg is in principe niet in de wieg gelegd voor het echte klimwerk, maar met de relatief vlakke aanloop en de ruime voorsprong van de renner in het algemeen klassement in het achterhoofd zou het zomaar kunnen dat hij overleeft en zaterdag ook nog in het leiderstricot aan de start staat.