Veronesi wint Europese Literatuurprijs

De Italiaanse schrijver Sandro Veronesi (1959) heeft de Europese Literatuurprijs gewonnen, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde roman van het afgelopen jaar. Veronesi krijgt de prijs samen met zijn Nederlandse vertaler Rob Gerritsen voor zijn roman Zeldzame aarden (2015), het vervolg op zijn succesroman Kalme Chaos (2006). De Europese Literatuurprijs 2016 is toegekend door een vakjury, die onder leiding stond van Margot Dijkgraaf.

De prijs wordt op 3 september uitgereikt tijdens Manuscripta, de traditionele opening van het boekenseizoen. De auteur ontvangt 10.000 euro, de vertaler 5.000 euro.

De jury prijst „de ongelooflijk geestige manier waarop Veronesi, vaak in een monologue intérieur, het verhaal vertelt van hoofdpersoon Pietro Palladino, bij wie de grond onder de voeten wegvalt wanneer in een tijdsspanne van 24 uur blijkt dat niets in zijn leven is wat het leek te zijn. Kronkelende lange zinnen, de afspiegeling van Palladini’s innerlijke paniek en zijn abrupte dilemma’s, wisselt Veronesi – en niet te vergeten zijn vertaler Rob Gerritsen – af met puntige dialogen en passages waarin het verhaal vaart krijgt.”

Veronesi debuteerde in 1988 en heeft zestien romans en vier non-fictietitels gepubliceerd. Gerritsen vertaalt sinds 2001 Italiaanse literatuur en heeft inmiddels negen Veronesi-vertalingen op zijn naam staan. (NRC).