Bangladesh opnieuw opgeschrikt door aanslag

Bij de aanval op een politiepost kwamen twee agenten om en raakten twaalf anderen gewond.

Moslims in Bangladesh vieren het einde van de vastenmaand ramadan in de hoofdstad Dhaka.
Moslims in Bangladesh vieren het einde van de vastenmaand ramadan in de hoofdstad Dhaka. Foto AFP

Een groep islamitische militanten hebben op donderdagochtend in Bangladesh een politiepost aangevallen. Hierbij vielen zeker twee doden en twaalf gewonden. Twee van de aanvallers zijn gedood, zo meldt persbureau Reuters.

De aanval met een handgranaat en automatische wapens vond plaats in de buurt van Kishorenganj, ongeveer 140 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Dhaka. Op dat moment vond er een feestelijke bijeenkomst plaats waar ongeveer 200.000 mensen bijeen waren om het einde van de vastenmaand ramadan te vieren.

Aanval volgt op bloedbad café buitenlanders

Het Zuid-Aziatische land kampt de afgelopen tijd met veel geweld uit radicaal islamitische hoek. Afgelopen weekend werd een bloedbad aangericht in een café in een diplomatenwijk Gulshan in de hoofdstad Dhaka dat populair is bij buitenlanders. Negen Italianen, zeven Japanners, drie Bengalen en een Indiër werden met machetes bewerkt en mogelijk zelfs onthoofd.

Lees ook de analyse van buitenlandredacteur Floris van Straaten: Hakmesterroristen treffen nu expats

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het bloedbad in het café, maar volgens de Bengaalse autoriteiten komen de daders uit het land zelf. Zij zouden onderdeel zijn van de radicale beweging Jama’at ul Mujahideen Bangladesh (JMB), die zich heeft aangesloten bij IS.

Kritiek op passieve houding regering

In de afgelopen jaren pleegden extremistische moslims vooral aanslagen op seculiere bloggers en atheïsten. De gruwelijke moorden werden vaak uitgevoerd met kapmessen. Veel liberale Bengalen hebben kritiek op de regering van regering van premier Sheikh Hasina, omdat die te passief zou zijn bij de bestrijding van moslimfundamentalisten.

Daarnaast heeft de regering, zo schrijft Van Straaten, de kleine fundamentalistische partij Jamaat-i-Islami verboden waardoor de radicale oppositie ondergronds is gegaan. Een andere verklaring voor het toenemende geweld in Bangladesh is de invloed van de fundamentalistische wahabitische islam uit Saoedi-Arabië.

“Bangladesh heeft de laatste paar decennia een grote stijging gezien van het aantal madrassa’s, Koranscholen, veelal gefinancierd met geld uit de Golf. Die hebben een stroom jonge, werkloze fundamentalisten afgeleverd. Veel Bengaalse gastarbeiders keerden bovendien terug, doordrenkt van de strenge wahabitische islam zoals die in Saoedi-Arabië en omringende landen wordt gepraktiseerd.”