Zimbabwe houdt ‘blijf weg dag’ uit protest tegen overheid

Mensen verschenen niet op hun werk. Het volk protesteert onder meer tegen machtsmisbruik.

In Zimbabwe groeit de afgelopen tijd het protest tegen het regime van Robert Mugabe.
In Zimbabwe groeit de afgelopen tijd het protest tegen het regime van Robert Mugabe. Foto AFP

In Zimbabwe is een groot deel van de bevolking woensdag thuisgebleven uit protest om de slechte leefomstandigheden in het land. Dat meldt persbureau Reuters. Banken, markten en winkels bleven gesloten en verdeeld over het land werden demonstraties gehouden.

In Zimbabwe groeit de afgelopen tijd het protest tegen het regime van Robert Mugabe, de 92-jarige president die inmiddels 36 jaar aan de macht is. Maandag was de hoofdstad Harare al het toneel van protesten tegen verslechterende leefomstandigheden en machtsmisbruik van ambtenaren, zo schreef nrc eerder. De politie zette waterkanonnen in, schoot traangasgranaten af en loste waarschuwingsschoten.

Dinsdag gingen artsen die in dienst zijn van ziekenhuizen de straat op, omdat zij zeggen dat ze hun salaris over juni nog niet hebben ontvangen.

Het geweld illustreert volgens waarnemers de groeiende onvrede onder die heerst onder de bevolking. In de afgelopen weken vonden bijna dagelijks protesten plaats. Zo werd afgelopen vrijdag een pakhuis in brand gestoken in Beitbridge, op de grens van Zimbabwe en Zuid-Afrika, bij rellen uit protest tegen het Zimbabweaanse besluit de import van een groot aantal producten uit Zuid-Afrika te verbieden.

Twitter en Facebook

De bevolking wordt via Twitter, Facebook en Whatsapp opgeroepen om te staken tegen de regering. Onder de hashtag #thisflag plaatsen mensen foto’s van de protesten. De laatste keer dat er zo’n grote staking was als vandaag, was in april 2007, zo schrijft Reuters.