Zien we elkaar nog deze zomer?

Uit de wandelgangen Op het Binnenhof wordt voorzichtig aan vakantie gedacht. Ditmaal zonder onderbreking?

Bijna reces

De laatste dagen van het parlementaire jaar zijn aangebroken, de Tweede Kamer begint bijna aan het zomerreces van acht weken. Nu het kabinet in zijn laatste jaar zit en iedereen energie wil tanken voor de verkiezingscampagne, kan dit wel eens een lange, saaie Haagse zomer worden. Dat was wel eens anders.

In de zomer van 2015 moesten de Kamerleden op stel en sprong van vakantie terugkomen om voltallig te debatteren over een Grieks steunpakket. Het was niet de eerste keer dat Griekenland de zomerse planning verstoorde; dat gebeurde ook al in 2011. Vaker kwam slechts een deel van de Kamer terug. Na de ramp met de MH17 werd in 2014 verschillende keren in kleiner commissieverband vergaderd.

Geen haast met &aposBrexit&apos

Onverwachte gebeurtenissen kunnen natuurlijk ook nu weer de rust verstoren. Neem de recente ‘Brexit’. Maar D66-leider Pechtold ziet de Britten weinig haast maken met de scheiding, ook CDA’er Pieter Omtzigt verwacht in de zomer geen nieuwe commotie „zolang niet duidelijk is wie er aan het roer zit”. Helemaal zorgenvrij over de zomer is hij niet: Omtzigt houdt de problemen in de Italiaanse bankensector scherp in de gaten. „Als het in Italië misgaat, krijgen we Lehman-achtige operaties.”

Kamerleden in spanning

Voor veel Kamerleden is het zomerreces dit jaar een kwestie van nadenken en afwachten: stellen ze zich weer verkiesbaar en, ook belangrijk, komen ze weer op de kandidatenlijst? Joël Voordewind (ChristenUnie) verwacht in augustus te horen op welke plek hij staat. In alle rust dat nieuws afwachten doet hij overigens niet, want Voordewind gaat zaterdag al op werkbezoek naar Turkije. Kijken hoe de miljarden rond de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije worden uitgegeven. Die vluchtelingen blijven ook deze zomer een issue, waarschuwt hij.

Rust of niet, veel fracties hebben een zomerrooster gemaakt zodat de post nooit onbemand is. Maar, zegt Pechtold, „ik gun iedereen een rustige zomer”.