Ziekenhuisdirecteur verdacht van omkoping

Ziekenhuisdirecteur Walter C. liet zich omkopen door mensen aan wie hij opdrachten gunde, zegt het OM.

De directeur die verantwoordelijk is voor de bouw van het 180 miljoen kostende kinderkankerziekenhuis Prinses Máxima Centrum in Utrecht is maandag gearresteerd op verdenking van corruptie en valsheid in geschrifte. Hij heeft zich in zijn vorige functie als bouwmanager van het Utrechtse St. Antonius ziekenhuis volgens het Openbaar Ministerie voor meer dan twee ton laten omkopen door een bouwbedrijf.

Walter C. kreeg onder meer etentjes, kaartjes voor voetbalwedstrijden, contant geld en een verbouwing aan zijn privéwoning voor zo’n 100.000 euro. De bouwer gunde hij opdrachten.

De nieuwbouw van het Sint Antonius ziekenhuis kostte uiteindelijk rond de 300 miljoen euro. Het ziekenhuis raakte eerder in opspraak nadat het 25 miljoen euro te veel declareerde bij zorgverzekeraars. Hiervoor kreeg het een boete van 2,5 miljoen euro opgelegd.

C. is sinds begin 2014 in dienst van het Prinses Máxima Centrum dat een volledig nieuw ziekenhuis laat bouwen in Utrecht om op één plek in Nederland de behandeling van kinderen met kanker te concentreren.

Het Prinses Máxima Centrum laat weten dat C. na een streng selectieproces is aangenomen als directeur nieuwbouw. „Ten tijde van de start van de aanbesteding van het Prinses Máxima Centrum bereikten ons geruchten over compliance issues bij een vorige werkgever. Bij navraag bij deze werkgever bleek dat hiernaar een accountantsonderzoek was uitgevoerd.”

Uit gesprekken met C. en met de raad van bestuur van het Antonius en uit het onderzoek van de accountant kwamen volgens het Prinses Máxima Centrum „geen belastende feiten” naar voren. „Er was op dat moment geen aanleiding om de aanstelling te herzien.”

Justitie heeft beslag gelegd op de woning van C., voor een bedrag van 215.154 euro. Het Openbaar Ministerie heeft dat gedaan „omdat misdaad niet mag lonen”, zo liet het dinsdag weten in een verklaring. Justitie noemt geen namen van betrokkenen en betrokken instanties.

Behalve C. is ook de aannemer die de verbouwingen deed aan de woning van C. aangehouden. De Fiod heeft een oud-directeur van het bouwbedrijf als verdachte verhoord, hij werd drie jaar geleden door zijn werkgever ontslagen.

De zegsman van het Prinses Máxima Centrum laat weten dat C. zich maandag ziek heeft gemeld. „We hebben pogingen ondernomen contact met hem op te nemen. Dat is tot op heden nog niet gelukt.” Het ziekenhuis zal nader onderzoek gaan doen naar de „huidige situatie rondom de bouwdirecteur”.

Het St. Antonius ziekenhuis was nog niet in staat te reageren.

    • Jeroen Wester
    • Joep Dohmen