Israël breidt nederzetting uit

Palestijnse meisjes lopen langs de nederzetting Maale Adumim.
Palestijnse meisjes lopen langs de nederzetting Maale Adumim. Foto Reuters

De Israëlische premier Netanyahu heeft opdracht gegeven om honderden nieuwe huizen te bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Volgens een Israëlische functionaris gaat het om 560 nieuwe huizen in Maale Adumim, net buiten Jeruzalem, en 200 in de stad zelf. Het plan behelst ook de bouw van 600 nieuwe huizen in een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het plan „de laatste stap in een systematisch proces van landconfiscaties, uitbreidingen van nederzettingen en legalisaties van buitenposten die het vooruitzicht van een tweestatenoplossing fundamenteel ondermijnen”. Ook VN-chef Ban Ki-moon had scherpe kritiek: „Dit roept vragen op over de intenties van Israël op de lange termijn”. De Israëlische regering presenteert de plannen als een reactie op de Palestijnse aanvallen. waarbij sinds september vorig jaar 34 Israëliërs zijn gedood. (AP)