Vandaag in de Tour: Tom Dumoulin in de aanval?

De renners trekken woensdag het Centraal Massief in. Een kans voor aanvallers met klimmersbenen.

Kan Peter Sagan zijn gele trui woensdag behouden in de heuvelachtige rit naar skioord Le Lioran?
Kan Peter Sagan zijn gele trui woensdag behouden in de heuvelachtige rit naar skioord Le Lioran? Foto Peter Dejong/AFP

Na drie massasprints in de eerste vier etappes lijkt de kans klein dat woensdag dezelfde renners om de ritoverwinning zullen gaan strijden. De coureurs trekken namelijk het Centraal Massief in. De etappe van 216 kilometer voert van Limoges naar ski-oord Le Lioran. Met twee beklimmingen van tweede categorie kunnen de klimspecialisten hun neus voor het eerst aan het venster steken.

De heuvelachtige slotfase wordt begonnen met de Pas de Peyrol met de top na 185 kilometer. De col is weliswaar niet al te lang (5,4 kilometer), maar kent wel een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1 procent en heeft uitschieters tot 15 procent. Na een afdaling richting Mandailles-Saint -Julien volgt de beklimming van de Col de Perthus (4,4 kilometer tegen 7,9 procent).

Het heuveltrio wordt afgesloten met de 3,3 kilometer lange Col de Font Cère (3,3 procent gemiddeld). Op de top daarvan, die ligt op 1.235 meter hoogter, moeten de coureurs nog 2,5 kilometer afleggen tot de streep.

Rit voor aanvallers met klimmersbenen

De Tour de France kwam eenmaal eerder aan in Le Lioran. In 1976 kwam de Belg Michel Pollentier, die twee jaar later opzien zou baren door met een peervormige condoom met ‘schone’ urine naar de dopingcontrole te stappen, als eerste over de streep. De kans dat er vandaag een Belg wint, lijkt volgens NRC-redacteur Maarten Scholten echter klein. Een Nederlander daarentegen, zou best eens kunnen winnen:

“Fladderen ging Tom Dumoulin deze Tour, lekker in vorm komen voor de tijdrit in Rio. Zou het? Hij klaagde openlijk over de lange, vlakke en saaie ritten drie en vier. Maar dan rit vijf. Vier pittige klimmen in de finale, hij staat nog ‘kort’ in het klassement. Nog geen hooggebergte maar alle kans voor goede klimmers om met een aanval verschil te maken. Kan Dumoulin na rood in de Vuelta van vorig jaar en roze in de Giro van dit jaar nu ook de gele trui pakken?”

Hoogerland in het prikkeldraad

Zelf doet hij niet mee aan de Tour dit jaar - zijn Team Roompot is niet uitgenodigd - maar Johnny Hoogerland zal nog levendige herinneringen hebben aan de laatste keer dat zowel de Pas de Peyrol als de Col de Perthus en de Col de Font Cère waren opgenomen in één etappe.

In de rit van Issoire naar Saint-Flour in de Tour van 2011 reed Hoogerland samen met onder meer Juan Antonio Flecha in de kopgroep toen beide renners van de weg gekegeld werden door een passerende auto, nota bene van de Franse televisie. Hoogerland eindigde daarbij in het prikkeldraad. Doordat hij echter onderweg voldoende punten verzamelde voor het bergklassement, moest de Zeeuw na afloop het podium op. Met een van pijn verwrongen gezicht nam hij de bolletjestrui in ontvangst.