Van Avermaet wint vijfde Tour-rit en pakt gele trui

De Belg kwam na een lange aanval in de heuvelachtige rit solo aan de meet. Verliezers van de dag waren Nibali en Contador.

BMC-renner Greg van Avermaet viert de ritwinst. Hij kwam solo aan in Le Lioran.
BMC-renner Greg van Avermaet viert de ritwinst. Hij kwam solo aan in Le Lioran. Foto Lionel Bonaventure/AFP

De Belg Greg van Avermaet is woensdag winnaar geworden van de heuvelachtige vijfde etappe van de Tour de France tussen Limoges en skioord Le Lioran. De renner van het BMC-Racing Team bekroonde een solo van 17 kilometer met ritwinst. De Belg nam tevens de gele trui over van Peter Sagan. Verliezers van de rit waren Vincenzo Nibali en Alberto Contador.

In de 216 kilometer lange rit ontstond al vroeg in de koers een kopgroep van zo’n negen man. Ze kregen een voorgift van maximaal vijftien minuten van het peloton. Al vrij snel was duidelijk dat de aanvallers mochten gaan strijden om de zege in de etappe waarin onder meer twee klimmen van tweede categorie moesten worden bedwongen.

Uit de omvangrijke groep reden op 120 kilometer van de finish drie renners weg. Naast Van Avermaet en De Gendt behoorde ook de Oekraïner Andrei Grivko tot de coureurs die er vandoor gingen. Nadat de Belgen eerder al de renner van Astana losten, was het op zeventien kilometer van de finish Van Avermaet die op de Col du Perthus (tweede categorie) ook zijn landgenoot achterliet. Hij bouwde vervolgens zijn voorsprong geleidelijk uit en reed solo naar de meet.

Contador en Nibali verliezers van de dag

Van Avermaet finishte uiteindelijk met een voorsprong van maarliefst twee minuten en 34 seconden op De Gendt. Derde werd de Pool Rafal Majka, die ruim vijf minuten moest toegeven op de Belg. De grote groep met favorieten eindigde daar vlak achter op vijf minuten en zeven seconden:

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Top 10 de l’étape 5 / of the stage 5! #TDF2016 https://t.co/mQjESXcZHQ

Het grootste slachtoffers van de rit woensdag was de Spaanse favoriet Alberto Contador. Hij moest in de laatste kilometers het peloton laten gaan en verloor net als in de eerste twee etappes opnieuw kostbare tijd. Andere renners die gelosten werden uit het peloton waren de Italiaanse Giro-winnaar Vicenzo Nibali, de Spaanse klimmer Mikel Landa en Limburger Tom Dumoulin. Zij moestende groep met favorieten laten gaan bij de beklimming van de Pas de Peyrol. De Nederlandse klassementsmannen Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) konden wel mee met het peloton.

Gele trui voor Van Avermaet

Van Avermaet, die lange tijd als eeuwige tweede te boek stond, mocht na afloop als bonus ook nog eens de leiderstrui in het algemeen klassement aantrekken. Hij heeft een riante voorsprong van 5 minuten en elf seconden op de nummer twee in de ranking, de Fransman Julian Alaphilippe. Twee seconden daarachter staat Spanjaard Alejandro Valverde op een derde plaats.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Nouveau top 10 / New top 10.
#TDF2016 https://t.co/3UEa0AGI07

Kelderman en Mollema staan met een achterstand van vijf minuten en zeventien seconden in dezelfde tijd als titelfavorieten Froome en Quintana. Contador heeft een achterstand van één minuut en 21 seconden op zijn naaste concurrenten.

Voor de nummer twee van de etappe De Gendt lag er aan de streep wel nog een ‘troostprijs’ klaar: hij neemt de bolletjestrui over van landgenoot Jasper Stuyven en kreeg tevens de prijs voor de strijdlust toebedeeld. De groene trui bleef wel om de schouders van Peter Sagan.

Etappe van morgen

De etappe van donderdag tussen Arpajon-sur-Cère en Montauban voert het peloton over een veel minder geaccidenteerd terrein dan woensdag. De rit van 190,5 kilometer lijkt op voorhand een kolfje naar de hand van de sprinters.

De grootste hobbel op weg naar de finishplaats is de Côte de Saint-Antonin-Noble-Val. De klim is 3,2 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 procent. Op de top van het bergje moeten de renners nog ruim veertig kilometer rijden tot aan de meet.

Grote kanshebbers voor de ritzege lijken de gebruikelijk sprintnamen: Mark Cavendish, Marcel Kittel en Andre Greipel. Grote vraag is wat de rappe Nederlander Dylan Groenewegen kan. De renner van LottoNL-Jumbo eindigde dinsdag nog op de vierde plaats. Aanvallers die morgen een kans willen wagen, kunnen hoop putten uit het feit dat meesterbaroudeur Jacky Durand in 1998 de etappe won die aankwam in Montauban.