UWV zet tientallen extra artsen in voor beoordelingen

De uitkeringsinstantie wil met extra mankracht grote achterstanden bij herbeoordelingen wegwerken.

Het hoofdkantoor van het UWV in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van het UWV in Amsterdam. ANP / Marcel Antoinisse

Het UWV zet tot en met 2018 extra mankracht in om de achterstanden bij de herbeoordelingen van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering weg te werken. Dat meldt ANP. Het gaat om vijftig extra artsen die worden ingezet voor herbeoordelingen, en tientallen medewerkers die moeten helpen om mensen indien mogelijk aan het werk te krijgen.

Een groep van zo’n 22.000 mensen is volgens het persbureau jarenlang uit beeld geraakt. De groep werd in 2011 en 2012 gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Wegens capaciteitsgebrek kreeg het begeleiden van mensen die makkelijker konden worden geholpen voorrang.

12 miljoen per jaar

Bestuurslid Fred Paling zegt tegen het persbureau dat dit en volgend jaar telkens 12 miljoen wordt besteed om met de groep te gaan werken. Artsen gaan kijken of de mensen zijn opgeknapt en of ze nog recht hebben op een uitkering. Paling zegt dat het eerste contact met de groep goed verliep:

“We hadden zorgen over het bezoek na zo’n lange tijd, maar de reacties zijn positief.”

In november vorig jaar werden in de Tweede Kamer zorgen geuit over de uitkeringsinstantie. VVD, PvdA, CDA, D66 en SP betwijfelden of het UWV zijn organisatorische en automatiseringsproblemen kan oplossen. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zag een “patroon van problemen en achterstanden”. De uitkeringsinstantie was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.