Twee Nederlandse militairen omgekomen bij VN-missie Mali

De militairen kwamen om bij een explosie op een schietbaan in Kibal.

Archiefbeeld van de VN-missie in Mali.
Archiefbeeld van de VN-missie in Mali. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

Twee Nederlandse VN-militairen zijn woensdag om het leven gekomen door een explosie bij een schietoefening in Mali. Het ministerie van Defensie heeft dat woensdagavond bevestigd. Het gaat om de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld en de 29-jarige sergeant Henry Hoving van het dertiende Infanteriebataljon van de elfde Luchtmobiele Brigade in Assen. Een 23-jarige soldaat van hetzelfde bataljon raakte zwaargewond. Hij wordt momenteel behandeld in een militair hospitaal.

De explosie vond plaats op een schietbaan iets ten zuiden van de plaats Kidal, in het noordoosten van het land en driehonderd kilometer van het Nederlandse hoofdkwartier in Gao. Defensie onderzoekt momenteel hoe het incident heeft kunnen plaatsvinden. Volgens de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer gebeurde de explosie bij een training met een zestig millimeter mortier. Dat is een draagbare afvuurpijp die met granaten geladen kan worden. Op het moment dat de granaat de slagpin op de bodem raakt, wordt de mortier afgevuurd.

Bauer spreekt in een toelichting op het incident over “een afschuwelijk ongeval”. De legerleiding kreeg om tien voor half één Nederlandse tijd een eerste melding over de omgekomen militairen. “Een heftige schok. Voor iedereen.” De nabestaanden van de omgekomen militairen zijn inmiddels van hun dood op de hoogte gesteld. “Namens onze minister en de hele krijgsmacht wil ik hen heel veel sterkte en kracht toewensen”, zei Bauer op een ingelaste persconferentie.

Dodelijke VN-missie

Nederland is sinds juli 2013 met ruim vierhonderd blauwhelmen actief bij de VN-missie Minusma in Mali. Eerder tijdens deze missie, in maart 2015, kwamen al twee Nederlandse militairen om bij een ongeluk met een Apache-helikopter.

De operationele kern van de Nederlandse inzet wordt gevormd door militairen van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers. Ze voeren lange-afstandsverkenningen uit en verzamelen inlichtingen voor de moeilijke vredesmissie. Daarbij worden ook vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters ingezet. Wanneer de blauwhelmen terechtkomen in gevechtssituaties mogen ze geweld gebruiken.

Doel Minusma

Het doel van Minusma is de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toearegs te bestrijden. De nomadengroep kwam in 2013 gewapend in opstand tegen het regiem in de hoofdstad Bamako. Ze veroverden geleidelijk aan delen in het noorden van het land en plegen geregeld bloedige aanslagen.

In totaal bestaat de VN-missie uit bijna 12.000 man. Bij de VN-operatie sinds juli 2013 kwamen er, tot half juni, 86 VN-medewerkers om. Het gaat om zowel blauwhelmen, politie als burgerpersoneel. Onlangs besloot de VN-veiligheidsraad nog om Minusma met een jaar te verlengen tot juni 2017 en de aanwezige troepenmacht uit te breiden met 2.500 militairen. Het kabinet overlegt, naar aanleiding van een Frans oproep daartoe, momenteel over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie.

Reactie premier Rutte en minister Hennis

Premier Mark Rutte (VVD) heeft geschokt kennisgenomen van het nieuws:

“Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden. Het is intens verdrietig en nauwelijks te bevatten. In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt.”

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) heeft haar medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers:

“Mijn medeleven gaat uit naar de naasten en collega’s van deze twee dappere militairen. Zij streden voor een betere en veiliger wereld en betalen daarvoor de hoogst mogelijke prijs. Zij verdienen ons grootste respect. Ook gaan mijn gedachten uit naar de militair die zwaargewond is geraakt.”